Πονοκέφαλο προκαλούν στις ομάδες της F1 οι ζημιές στα μονοθέσια από δυστυχήματα

- Advertisement -

Ο Binotto πιστεύει ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για τουλάχιστον τις ομάδες και τους αρχηγούς της F1 να βρεθούν και να μιλήσουν γι ‘αυτό.

Οι κορυφαίες ομάδες της F1 αντιμετώπιζουν μεγάλο πονοκέφαλο φέτος προσπαθώντας να μειώσουν τις δαπάνες τους για να μην ξεπεράσουν το όριο κόστους των 145 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει εισαχθεί μέχρι το 2022 ενώ αυτό θα μειωθεί ακόμη περισσότερο στα 135 εκατομύρια δολάρια από το 2023..

Ο περιορισμός αυτός τους περιορίζει ακόμη περισσότερο καθώς πρέπει να καλύψουν και το κόστος των επισκευών των μονοθεσίων τους που έχουν εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα κατά την διάρκεια ενός Grand Prix.

Τόσο η Mercedes όσο και η Red Bull μίλησαν για τον προβληματισμό που έπρεπε να περάσουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να απολύσουν προσωπικό που δεν μπορούσαν πλέον να αντέξουν οικονομικά να κρατήσουν.

Αλλά καθώς το μέτρο αυτό έχει περάσει και η σεζόν ξεκίνησε, έχει υπάρξει περαιτέρω ανησυχία για τις επιπλοκές που αντιμετωπίζουν με τα μονοθέσια όταν πρόκειται να πληρώσουν για απροσδόκητες ζημιές.

Το δυστήχημα του Valtteri Bottas στην Imola κόστισε στη Mercedes περίπου 1 εκατομύριο δολάρια ενώ αυτό του Verstapen στο Silverstone στην Red Bull 1,8 εκατομύρια δολάρια. Με το δίκαιο τους είναι δυσαρεστημένες οι ομάδες καθώς αυτά τα ποσά θα μπορούσαν να τα αξιοποιήσουν σε βελτιώσεις των μονοθεσίων τους.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ομάδας της Ferrari Mattia Binotto πρότεινε μετά το Ουγγρικό GP, όταν ο Charles Leclerc τέθηκε εκτός αγώνα μετά την σύγκρουση του με τον Lance Stroll στην πρώτη στροφή, ότι οι αντίπαλοι των οποίων οι οδηγοί είναι ένοχοι πρόκλησης δυστυχήματος θα πρέπει να πληρώνουν για τυχόν ζημιές που προκλήθηκαν.

« Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Αν δούμε το ατύχημα και του Max με τον Lewis στο Silverstone και ένας από τους δυό πιλότους δεν ευθύνεται για το ατύχημα, τότε οι ζημιές να επιβαρύνουν το budget cup που και σε αυτή τη περίπτωση αποτελούν μεγάλο βραχνά» τόνισε ο Binotto για να συμπληρώσει «είναι δύσκολο να ελέξουμε αυτό αλλά θα πρέπει να συζητήσουμε το θέμα ίσως καταλήξουμε κάπου. Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι πως εάν κάποιος πιλότος ευθύνεται για το ατύχημα τότε η ομάδα του θα πρέπει να πληρώνει το κόστος επισκευών όλων των μονοθέσιων. Αυτό θα κάνει τους οδηγούς πιο υπεύθυνους»  

Αλλά ενώ δεν συμφωνούν όλες οι ομάδες ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι ρεαλιστικό, ο Binotto πιστεύει ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για τουλάχιστον τις ομάδες και τους αρχηγούς της F1 να συγκεντρωθούν και να μιλήσουν γι ‘αυτό.

Λέει ότι μια επιθεώρηση των λογαριασμών από το πρώτο εξάμηνο του 2021 δείχνει ότι η Ferrari έχει αντιμετωπίσει την καταβολή 2,5 εκατομμυρίων ευρώ (3 εκατομμύρια δολάρια) για ζημιές – γεγονός που δείχνει το είδος του περιθωρίου που πρέπει να ενσωματωθεί στους προϋπολογισμούς σήμερα για απροσδόκητα γεγονότα.

“Αυτές είναι συνολικές ζημιές, και μερικές φορές μπορούμε να βλάψουμε τους εαυτούς μας, οπότε αυτές δεν είναι μόνο, αλλά άλλες ομάδες που βλάπτουν τους εαυτούς μας”, εξήγησε ο Binotto.

“Τώρα, προφανώς, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις ότι εάν υπάρξει σύγκρουση και υπάρχει ένοχος οδηγός, και δεν είστε ελαττωματικοί, και εάν έχετε υποστεί ζημιά, τότε θα πρέπει αυτό να εξαιρεθεί από το ανώτατο όριο του προϋπολογισμού;

“Πιστεύω ότι είναι σίγουρα ένα σημαντικό σημείο, καθώς ο λόγος για τον οποίο ανέφερα 2,5 εκατομμύρια ευρώ είναι για να δείξω ότι συνολικά η ζημιά μπορεί να είναι σημαντική. Επομένως, θα πρέπει να εξετάσουμε ένα διαφορετικό είδος ρύθμισης σε αυτές τις περιπτώσεις;

“Πιστεύω ότι σίγουρα υπάρχει αξία για αυτό. Πιστεύω ότι σίγουρα δεν υπάρχουν προφανείς λύσεις, αλλά είναι κάτι που αναμφίβολα θα συζητήσουμε με τη FIA, την F1 και τις ομάδες τις επόμενες εβδομάδες, ενδεχομένως για να το αντιμετωπίσουμε, για να δούμε αν υπάρχει κάποια λύση για το μέλλον”.

Πέρα από το κόστος της ζημιάς, υπάρχει επίσης μια νέα συζήτηση σχετικά με το αν οι ομάδες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν εξαιρέσεις από τις κυρώσεις εάν υποστούν ζημιά στον κινητήρα ως αποτέλεσμα ενεργειών άλλου οδηγού και αναγκαστούν να λάβουν μια νέα μονάδα ισχύος.

Ο Lecreck έχεσε το δεύτερο κινητήρα για φέτος, αφού τον χτύπησε ο εκτός ελέγχου περίπατος στην πρώτη σττοφή του Ουγγρικού Γκραν Πρι. Ο Binotto πιστεύει ότι υπάρχουν λόγοι να συζητήσουμε και εδώ μια πιθανή αλλαγή, αν και θα ήταν πολύ περίπλοκο να διευθετηθεί.

“Δεν υπάρχει προφανής λύση”, ανέφερε. “Εάν βλάψουμε έναν κινητήρα, όπως στην περίπτωσή μας, όπως στην Ουγγαρία, ήταν ένας κινητήρας που εξακολουθούσε να έχει την προβλεπόμενη χρήση του, αλλά δεν ήταν νέος. “Αντικαθιστώντας το, ταιριάζεις σε κάτι νέο, ώστε να μην το κάνεις με κάτι ίσης χιλιομετρικής απόστασης και την ίδια διάρκεια ζωής. Οπότε είναι περίπλοκο.

“Γίνεται λόγος για περαιτέρω μείωση το 2025, μετακίνηση από τρεις κινητήρες σε δύο ανά σεζόν, οπότε είναι σαφές ότι όσο λιγότεροι κινητήρες υπάρχουν, τόσο πιο σημαντικό γίνεται το ζήτημα.

“Θα συζητήσουμε με όλες τις άλλες ομάδες, και με τη FIA, καθώς αυτό είναι σίγουρα ένα τρέχον ζήτημα, το οποίο ήρθε στο φως από διάφορες πηγές, και ως εκ τούτου αξίζει να διερευνηθεί. Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει εύκολη λύση”.

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,912ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -