Που βρίσκονται οι ομάδες στην μετάβαση τους στην υβριδική εποχή του WRC

40

O μηχανοκίνητος αθλητισμός αλλάζει πρόσωπο περνάει στην υβριδική εποχή. Μετά την Formula 1 και το WRC από το 2022 περνάει σε αυτή τη μορφή.

Πόσο έτοιμες είναι οι ομάδες; Στο να κάνουν αυτό το βήμα σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε σήμερα.

Sebastien Ogier (FRA) and Julien Ingrassia (FRA) of team Toyota Gazoo Racing are racing during World Rally Championship Monte-Carlo in Gap, France on January 22, 2021 // Jaanus Ree/Red Bull Content Pool // SI202101220155 // Usage for editorial use only //

Το γράψαμε και σε προηγούμενες μας αναφορές θα το γράψουμε και σήμερα ότι τα αυτοκίνητα της μεγαλύτερης κατηγορίας τα WRC cars των εργοστασιακών ομάδων σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς αλλάζουν ονομασία και θα λέγονται Rally 1 από το 2022 και η αθλητική πυραμίδα η οποία επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FIA θα τεθεί σε ισχύ από τη νέα χρονιά και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αλλά και στο εθνικό επίπεδο κάθε χώρας.

Η Αθλητική Πυραμίδα του Ράλι θα ευθυγραμμίσει επίσης τα ονόματα στα αυτοκίνητα Rally2, Rally3, Rally4 και Rally5 στο συναρπαστικό νέο της μονοπάτι.

Ο νέος κύκλος των Ράλι από το 2022 κάνει λόγο για ενιαίο υβριδικό σύστημα ίδιο για όλες τις εταιρείες που θα λαμβάνουν μέρος με προμηθευτή την γερμανική εταιρεία Compact Dynamic το οποίο θα αποδίδει 100 KW περίιπου 135 ίππους.

Από τα σημερινά WRC cars θα παραμείνει μόνο ο turbo κινητήρας 1,6 λίτρων ενώ διαφορετικές θα είναι οι αναρτήσεις και τα αεροδυναμικά βοηθήματα για την κορυφαία κατηγορία των ράλι ενώ δεν  έχει ξεκαθαρίσει η υπόθεση των ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Το μόνο που έχει κάνει σαφές μέχρι στιγμή η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου είναι ότι τα αυτοκίνητα της κατηγορίας Rally 1 θα κυκλοφορούν ηλεκτρικά από την εκκίνηση προς τις ειδικές διαδρομές, στις απλές διαδρομές διασχίζοντας τις πόλεις και τα χωριά προς το Service Park ή το Parc Ferme .

Όπως προαναφέραμε και στην αρχή πόσο έτοιμες παρουσιάζονται οι ομάδες στην πορεία τους προς αυτή τη νέα εποχή:

Από όσα διαβάζουμε και από τα όσα έχουν δωθεί στην δημοσιότητα προκύπτει ότι η ομάδα που έχει κάνει τα περισσότερα βήματα προς αυτή τη νέα εποχή των αγώνων ράλι είναι η ομάδα του Malcom Wilson η M-Sport .

Η βρετανική ομάδα ποντάρει πάρα πολύ σε αυτό το καινούργιο και εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο συνεχίζοντας τη συνεργασία της με την Ford. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο αν οι δοκιμές θα είναι με το Fiesta καθώς εδώ και κάποιους μήνες ακούγεται και το όνομα Puma. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι βρίσκεται κάποια βήματα πιο μπροστά από τις ομάδες της Toyota και Hyundai ενώ κρατούν κλειστά τα χαρτία τους νέοι κατασκευστές σε αυτό το σημείο.

Η διευθυντής της M-Sport Richard Miller δεν είναι η πρώτη φορά που το έχει αναφέρει ότι η ομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη του νέου αυτοκινήτου από το τέλος του 2019.

Η περσινή πρωταθλήτρια κατασκευαστών η Hyundai Motorsport δεν ξεκαθάρισε ακόμη την μελλοντική της πορεία πέρα από τις δηλώσεις που έχει κάνει ο αγωνιστικός της διευθυντής δηλώνοντας αισιοδοξία ότι η ομάδα θα είναι παρούσα στο WRC για το 2022. Παρόλα αυτά έχει αρχίσει να εργάζεται για τον αντικαταστάτη αν και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας δεν έχει ακόμη καταλήξη σε σταθερή απόφαση σχετικά με τα σχέδια της εταιρείας μετά την σεζόν του 2021.

Από την άλλη πλευρά η ιαπωνική μάρκα της Toyota φαίνεται να έχει μείνει πίσω με τις πληροφορίες να κυκλοφορούν ότι το όλο έργο προχωρεί αλλά καλά κρυμμένο από τα αδιάκριτα βλέματα. Δεν είναι κρυφό ότι με επικεφαλή τον τεχνικό της διευθυντή Tom Fowler η Toyota Gazzo Racing αναπτύσσει το ολοκαίνουργιο της αυτοκίνητο για τους υβριδικούς κανονισμούς του 2022 γύρω από την οδική αρχιτεκτονική του GR Yaris.

Η συνεχιζόμενη πανδημία με τον κορωνοϊο και τα περιοριστικά μέτρα που εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολεύουν τους προμηθευτές να αποστείλουν εγκαίρως  τα ανταλλακτικά που έχουν να κάνουν με την υβριδική τεχνολογία.

Αλλωστε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Fowler ανάφερε: «Από τη μια η καθυστέρηση στην παράδοση του υβριδικού υλικού από την Compact Dynamics έχει διαταράξει τα σχέδια μας» αλλά επιβεβαίωσε ότι « έχουν ξεκινήσει κάποιες κατασκευαστικές εργασίες και ναι το αυτοκίνητο Rally 1 του 2022 βρίσκεται στην φάση του σχεδιασμού αυτή τη στιγμή»

«θα αρχίσουμε να κάνουμε μερικά δοκιμαστικά με αυτοκίνητα μουλάρια πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε κάποια εξαρτήματα για το 2022 πάνω τους αλλά όχι εξ ολοκλήρου στο σωστό πλαίσιο. Μετά τις δοκιμές μουλαριών αναμένουμε να έχουμε ένα πλήρες αυτοκίνητο, ένα ολοκληρώμένο πακετο περί το τέλος καλοκαιριού.

Ο διευθυντής της ομάδας Jari-Matti Latvala επιβεβαίωσε ότι ο μακροπρόθεσμος οδηγός δοκιμαστής της ομάδας ανάπτυξης Juho Hanninen θα οδηγήσει αποκλειστικά το πρώτο μουλάρι πριν οι τακτικοί πελάτες της μάρκας εισέλθουν στο πλαίσιο.

Μπορεί με όλα αυτά που διαδραματίζονται στον πλανήτη να γίνεται αντιληπτό ότι το WRC έχει καθυστερήσει στην μετάβαση του στη νέα εποχή αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει και νέους κατασκευαστές ένώ όλα δείχνουν να έχει χάσει και μια εταιρεία με διαχρονική παρουσία σε αυτό την Citroen που έχει αποχωρήσει  με το τέλος του 2019.

Δεν είναι όμως όλα αρνητικά καθώς υπάρχουν και θετικές πληροφορίες που μιλούν για μια Ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία και μιά από την Κίνα να ετοιμάζονται να κάνουν το βήμα στο WRC.

Μια κυπριακή παροιμία λέει αν είναι αμυγδαλιά θα ανθίσει πέρασε ο πρώτος μήνα της άνοιξης και ακόμη καμιά ανθοφορία…