Πρωταθλητής Μέσης Ανατολής και πάλι ο Nasser Al-Attiyah

- Advertisement -

Κατέκτησε για 16η φορά στην καριέρα του τον τίτλο ενώ μετρά και τις περισσότερες νίκες 76 από σύνολο 208 αγώνων.

Μετά την ακύρωση του Ράλι του Λιβάνου λόγο των μέτρων της πανδημίας με τον κορωνοϊο που θα αποτελούσε τον τρίτο και τελευταίο αγώνα του φετινού Μεσανατολικού πρωταθλήματος Ράλι (MERC FIA) o Nasser Al-Attiyah στέφθηκε πρωταθλητής για το 2020.

Μια τεράστια επιτυχία για τον Nasser Al-Attiyah από το Κατάρ και τον Γάλλο συνοδηγό του Mathieu Baumel που αναδείχθηκαν νικητές για φέτος κερδίζοντας το Ράλι Ομάν και το Ράλι Κύπρος.

Αυτό είναι το 16ο Πρωτάθλημα Ράλι της Μέσης Ανατολής για τον Nasser Al-Attiyah και το 10ο στη σειρά και ο 6ο τίτλος συνοδηγών MERC για τον Baumel.

Το πρωτάθλημα ράλι Μέσης Ανατολής είναι ένα πρωτάθλημα αγώνων αυτοκινήτου που γίνεται κάτω από την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου. Εγινε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά το 1984 και περιλαμβάνει μια σειρά αγώνων στις χώρες της Δυτικής Ασίας. Στην ιστορία του θεσμού παρουσιάζονται αγώνες με μακροχρόνια παρουσία όπως το Ράλι του Λιβάνου, το Ράλι του Ομάν, το Ράλι Κύπρος και το Ράλι της Ιορδανίας που όπως και το Ράλι Κύπρου προσμέτρησαν και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι.

Σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει αγώνες στο Κατάρ που είναι και η μοναδική χώρα που φιλοξενεί αγώνα χωρίς διακοπή από το 1984, το Κουβέιτ, το Λίβανο, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κύπρο, την Ιορδανία, το Ομάν αλλά επισκέφτηκε και το Μπαχρέιν, την Συρίας και την Σαουδική Αραβία.

Σημαντικό μέρος στην ιστορία του πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής διαδραματίζει και η Κύπρος καθώς πέραν από το Διεθνές Ράλι Κύπρου που είναι στο πρόγραμμα συνεχώς τα τελευταία 15 χρόνια έχουν προσμετρήσει και άλλοι αγώνες κατά καιρούς στο πρωτάθλημα. Όπως για παράδειγμα το Ράλι Γύρος της Κύπρου το 1998 και 1999 πριν δόσει την θέση του στο Ράλι Τρόοδος από το 2000 μέχρι το 2011. Την χρυσή δεκαετία 2000-2009 το Διεθνές Ράλι Κύπρου προσμετρούσε στα κορυφαία σαλόνια καθώς ήταν μέρος του Παγκοσμιού Πρωταθλήματος Ράλι.

Mohammed bin Sulayem

Όλα αυτά τα χρόνια στο Πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής κυριάρχισαν ελάχιστοι ανταγωνιστές. Πολυνίκης όλων των εποχών είναι ο Nasser Al-Attiyah από το Κατάρ που με την φετινή κατάκτηση του τίτλου μετρά 16 πρωταθλήματα ενώ στην ιστορία του θεσμού 14 τίτλους έχει κατακτήσει ο Mohammed bin Sulayem από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην ιστορία του πρωταθλήματος πρώτος πρωταθλητής αναδείχθηκε το 1984 ο Saeed Al-Hajri από το Κατάρ που επανέλαβε τον θρίαμβο του και την αμέσως επόμενη χρονιά το 1985.

Saeed Al-Hajri

Τέσσερεις συνολικά οδηγοί από το Κατάρ αναδείχθηκαν πρωταθλητές Μέσης Ανατολής καθώς μετά τον Saeed Al-Hajri ήταν η σειρά του Hamed Al-Thani το 1993 να στεφθεί πρωταθλητής κάτι που πέτυχε και μετά τον Nasser Al-Attiyah ο Misfer Al Marri το 2010.

Πρωταθλητές Μέσης Ανατολής στέφθηκαν επίσης οι Mamdouh Khayat το 1992 και Abdullah Bakhashab το 1995 από την Σαουδική Αραβία. Τέλος πρωταθλητής μια φορά στην καριέρα του στέφθηκε το 2004 και ο Khalid Al Qassimi από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Συνολικά λοιπών 8 οδηγοί όλα αυτά τα χρόνια στέφθηκαν πρωταθλητές Μέσης Ανατολής

Όλα αυτά τα χρόνια πολυνίκης οδηγός εξακολουθεί να παραμένει ο Nasser Al-Attiyah που έχει πετύχει 76 νίκες καριέρας από 208 συνολικά αγώνες που έγιναν ενώ ο Mohammed bin Sulayem σημείωσε 60 νίκες με τον Λιβάνιο Roger Feghali να έχει πετύχει 14 νίκες τον Saeed Al-Hajri 11 νίκες και τον Khalid Al Qassimi 8 νίκες.

Οδηγοί από την Κύπρο στην ιστορία του πρωταθλήματος σημείωσαν 8 νίκες με τις περισσότερες από αυτές 4 να σημείωσε ο Ανδρέας Τσουλόφτας ενώ από μια νίκη σε αγώνα της Μέσης Ανατολής σημείωσαν οι Ανδρέας Περατικός, Χαράλαμπος Τιμοθέου, Χριστάκης Θωμά και Νίκος Θωμά.

Ο Συμπατριώτης μας Τόνι Γεωργίου με αγωνιστική άδεια Λιβάνου έχει σημειώσει επίσης μια νίκη στην ιστορία του θεσμού.

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,430ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -