Rally Dakar 2014: Αρχίζει η μάχη των μαχών

- Advertisement -

Λίγες μόνο ώρες μας απομένουν πριν την έναρξη της μάχης των μαχώς που δεν είναι άλλο από το μαραθώνιο ράλι αντοχής το Rally Dakar που  θα πραγματοποιηθεί από 5 έως και 18 Ιανουαρίου στα εδάφη της Αργεντινής, της Βολιβίας και της Χιλής.

Θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώνουμε σε συχνά διαστήματα και να σας κρατούμε ενήμερως για την εξέλιξη αυτού του θρυλικού αγώνα. Ποιό κάτω σας παραθέτουμε μια σειρά από άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για τον φετινό αγώνα που πιστεύουμε θα σας φανούν χρήσιμα.

dakar-2014_9_foto_1340_1004Καινοτομία σε αυτό το Rally Dakar είναι το γεγονός ότί έχει πέντε ειδικές με διαφορετικές διαδρομές για τους συμμετέχοντες. Αυτό σημαίνει πως οι μοτοσυκλέτες και τα Quads θα ακολουθούν διαφορετική χάραξη από εκείνη των αυτοκινήτων και των φορτηγών. Στα 2.000 χιλιόμετρα χρονομετρημένων διαδρομών, οι αναβάτες θα έχουν στενά περάσματα με ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις, την ώρα που οι οδηγοί θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τον τομέα της ορθής πλοήγησης.

Dakar-1Θα υπάρξουν δύο μαραθώνιες ειδικές διαδρομές για τις μοτοσυκλέτες και τα Quad, ανάμεσα σε Rosario και Valparaiso. Οι αναβάτες θα διανυκτερεύσουν στην ύπαιθρο, χωρίς επικοινωνία με τους μηχανικούς τους και θα πρέπει να βασίζονται στους εαυτούς τους αλλά και τους αντιπάλους τους, για όποιες εργασίες χρειαστούν στις μοτοσυκλέτες τους. Οι δύο μαραθώνιες διαδρομές περιλαμβάνουν 2.702 χιλιόμετρα (1.228 ανάμεσα σε San Rafael και Chilecito συν άλλα 1.474 ανάμεσα σε Salta και Calama – συμπεριλαμβανομένων 1.590 χιλιομέτρων χρονομετρημένων διαδρομών (726 και 864 αντίστοιχα).

Dakar-2014-Rally-640x401Αναζητώντας τις δυσκολότερες αγωνιστικές διαδρομές, η ύπαρξη μεγάλης σε απόσταση απλής διαδρομής αποτελεί αναγκαίο κακό στο Rally Dakar. Η μεγαλύτερη του αγώνα του 2014 είναι στην πρώτη κιόλας ημέρα, όπου οι αγωνιζόμενοι πρέπει να καλύψουν 629 χιλιόμετρα από το Rosario προς το San Luis και επιπρόσθετα, να μονομαχήσουν στα 180 χρονομετρημένα χιλιόμετρα της ειδικής. Ο τρεις φορές νικητής του Dakar, Marc Coma, έχει αναπτύξει μία τεχνική για να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις απλές διαδρομές: «Προσπαθώ να τις χρησιμοποιήσω ως χρόνο αυτοσυγκέντρωσης για την ειδική διαδρομή που ακολουθεί. Σκέφτομαι όλα τα δύσκολα σημεία της διαδρομής, σαν να δίνω εξετάσεις!».

Dakar-Rally-Lopez-02Παρότι οι μοτοσυκλέτες και τα Quads έχουν δύο μαραθώνιες ειδικές στο πρόγραμμά τους, είναι τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που θα πρέπει να καλύψουν τις μεγαλύτερες χρονομετρημένες ειδικές διαδρομές στο επερχόμενο Rally Dakar. Στην ΕΔ4 ανάμεσα σε San Juan και Chilecito θα διαγωνιστούν σε διαδρομή μήκους 657 χιλιομέτρων! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος ειδική σε Dakar εδώ και σχεδόν μία δεκαετία! Για τις μοτοσυκλέτες και τα Quad, η μεγαλύτερη σε μήκος διαδρομή είναι η ΕΔ 10, όπου θα πρέπει να καλύψουν 631 χιλιόμετρα στην έρημο Atacama, ανάμεσα σε Iquique και Antofagasta.

Οι διαδρομές σε υψηλό υψόμετρο αποτελούν σύνηθες γνώρισμα του Rally Dakar απ’ όταν ο αγώνας μεταφέρθηκε στη Νότια Αμερική. Το 2014 οι διαδρομές θα περάσουν και πάλι ανάμεσα από τις Άνδεις όπου η Aconcaqua των 6.960 μέτρων είναι η υψηλότερη κορυφή του δυτικού και του Νοτίου Ημισφαιρίου. Τα υψόμετρο είναι παράγοντας που θα αφορά και τους αναβάτες, όταν θα βρεθούν σε εδάφη της Βολιβίας, μαχόμενοι υπό το ηφαίστειο Tunupa που υψώνεται 5.300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

dakar-2014-chile-peru-argentina-boliviaΣτη δεύτερη εβδομάδα του αγώνα, η πλειοψηφία των διαδρομών είναι στην έρημο Atacama στη Χιλή. Κάποια μέρη της ερήμου των 1000 χιλιομέτρων, αποτελούν τα πιο… στεγνά στον πλανήτη, με το ετήσιο ποσοστό βροχόπτωσης να περιορίζεται στις 0.004 ίντσες (σχεδόν δηλαδή μία ίντσα ανά χίλια χρόνια). Καθώς το Rally Dakar περνά από πόλεις όπως η Calama, στη καρδιά της Atacama, είναι εύλογο πως οι διαγωνιζόμενοι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να ενυδατωθούν σε αυτό το άκρως αφιλόξενο περιβάλλον.

Με μια ματιά

Τα αυτοκίνητα θα κάνουν: 5.522 χιλιόμετρα ειδικών και 3.852 χιλιόμετρα απλών διαδρομών.

Οι μοτοσυκλέτες και τα quads θα κάνουν: 5.228 χιλιόμετρα ειδικών και 3.505 χιλιόμετρα απλών διαδρομών.

Τα φορτηγά θα κάνουν: 5.513 χιλιόμετρα ειδικών και 3.976 χιλιόμετρα απλών διαδρομών.

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,798ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -