
Η πανδημία του κορωνοϊου έχει προκαλέσει ένα σωρό προβλήματα σε όλους τους τομείς της οικονομίας και ανάμεσα σε αυτά έχει προκαλέσει και πετρελαϊκή κρίση καθώς δεν μπορεί να ανακάμψει ποτέ η ζήτηση πετρελαίου στα επίπεδα του 2019.
Αυτό αναφέρει ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών), ο οποίος αφήνει να εννοηθεί πως η πετρελαϊκή ζήτηση έφθασε ήδη στο αποκορύφωμά της το 2019, αφού η συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την στροφή πολλών βιομηχανικών κλάδων, με πρώτη την αυτοκινητοβιομηχανία, σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, σηματοδοτούν την αρχή του τέλους της εποχής του πετρελαίου.

Πριν από 12 χρόνια η τιμή του αργού είχε ξεπεράσει τα 145 δολάρια το βαρέλι. Αλλά οι δύο μεγάλες οικονομικές κρίσεις, η χρηματοοικονομική του 2008 και η υγειονομική του 2020 σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη δαιμονοποίηση των υδρογονανθράκων στις αναπτυγμένες χώρες, φαίνεται πως αλλάζουν άρδην τα δεδομένα.
Στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε εδώ και δεκαετίες. Το 1994 το 40% της ενέργειας στον πλανήτη παραγόταν από την καύση πετρελαίου. Το 2019, παρά την εκτίναξη της πετρελαϊκής ζήτησης σε επίπεδα ρεκόρ, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 33%. Ειδικοί αναφέρουν πως η μόνιμη καταστροφή της ζήτησης, λόγω των συγκυριών πιθανότατα θα επιταχυνθεί.

Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα του Reuters νωρίτερα αυτό το χρόνο στα τέλη Ιουνίου η Shell ανακοίνωσε πως έχει υποβαθμίσει τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τις τιμές του πετρελαίου, θεωρώντας πως μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού θα επιταχυνθεί η μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενώ περιμένει να αναλάβει χρεώσεις απομείωσης της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων και διαγραφής, μεταξύ 15 και 22 δισ. δολαρίων μετά φόρων στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, λόγω αναθεώρησης επί τα χείρω των προβλέψεων για τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μακροπρόθεσμα.
Ενώ ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει την ελεύθερη πτώση του κλάδου, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να είναι η αρχή μιας μόνιμης μείωσης. Σύμφωνα με μελέτη του The Shift Project, η παραγωγή των χωρών που εξάγουν αργό πετρέλαιο στην Ε.Ε. θα μειωθεί σχεδόν κατά 8% μέχρι το 2030, κάτι που θα προκαλέσει ελλείψεις στον εφοδιασμό της Ευρώπης με πετρέλαιο. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι η πτώση αυτή της παραγωγής προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη από την πτώση της ζήτησης στην Ευρώπη.
Μετά την Shell ακόμη ένας πετρελαϊκός κολοσσός, η Exxon Mobil, παρουσίασε ζημιές τριμήνου, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και 36 χρόνια. Αυτό οφείλεται στην πτώση της ζήτησης που έφερε η πανδημία.
Η Exxon κατέγραψε τη χειρότερη τριμηνιαία απώλεια της σύγχρονης ιστορίας το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σημειώνοντας απώλεια 1,1 δισ. δολαρίων, σε σύγκριση με τα κέρδη 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ενδέχεται να μην είναι πλέον βιώσιμα
Έτσι η Exxon Mobil προειδοποιεί ότι το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ενδέχεται να μην είναι πλέον βιώσιμα. Η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας παγκοσμίως, δηλώνει πως το 20% των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο (22,4 δισ. βαρέλια) δεν θα θεωρείται πλέον ως “αποδεδειγμένα αποθέματα” στο τέλος του τρέχοντος έτους, εάν οι τιμές του πετρελαίου δεν ανακάμψουν πριν από τότε.
Τα αποθέματα πετρελαίου θεωρούνται “αποδεδειγμένα” μόνο όταν πληρούν συγκεκριμένες οικονομικές κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζονται από την SEC, την Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, συμπεριλαμβανομένου του κόστους και του ποσού των απαιτούμενων δαπανών. Με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τις αρχές του έτους και να κυμαίνονται σήμερα κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι, σε συνδυασμό με την ανάγκη μείωσης του κόστους, η Exxon δεν μπορούσε πλέον να συμπεριλάβει 4,5 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου βάσει αυτού του ορισμού.
Η Exxon δεν θα μειώσει το μέρισμα της, αλλά εξετάζει να προχωρήσει σε ορισμένες περικοπές θέσεων εργασίας και σε περικοπές εισφορών που σχετίζονται με τις συντάξεις. Συγκεκριμένα έχει ήδη ενημερώσει τους εργαζομένους της πως θα προχωρήσει στην αναστολή χορήγησης της οικονομικής συμμετοχής της στο πρόγραμμα συνταξιοδοτικής αποζημίωσης από την 1η Οκτωβρίου του 2020.

Ανησυχεί και για την μετά κορωνοϊού εποχή και η BP
Η πολυεθνική πετρελαϊκή BP ανησυχεί και αυτή για την μετά κορωνοϊού εποχή και με σχετικές ανακοινώσεις της πριν αρκετές εβδομάδες έλεγε πως έχει υποβαθμίσει τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τις τιμές πετρελαίου έως και το 2050 καθώς πιστεύει ότι θα επιταχυνθεί η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Η εταιρεία αναμένει πως οι τιμές θα διαμορφωθούν στα 55 δολάρια το βαρέλι για το μπρεντ στην περίοδο 2021-2050, περίπου 30% χαμηλότερα σε σχέση με την προ κορωνοϊου εκτίμηση στα 70 δολάρια το βαρέλι.
ΠΗΓΗ: Reuter – Autobloog.gr