Στη πρωτοπορία του ράλι Τουρκίας ο Sébastien Loeb

- Advertisement -

Ο παροιμιακός μας λόγος είναι αρκετά πλούσιος και η λαϊκή μας παράδοση μας προσφέρει χιλιάδες παροιμίες που μπορούν να εκφραστούν για την κάθε περίπτωση. Αν και μιλάμε για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και για τους αγώνες ράλι στο κορυφαίο επίπεδο του παγκοσμίου πρωταθλήματος η παροιμία «ο γάτος και αν γέρασε τα νύχια που είχε έχει» πηγαίνει γάντι στη σημερινή μας αναφορά.

Στην περίπτωση του Sébastien Loeb που ήταν ο εκπληκτικός ηγέτης του Ράλι Τουρκίας που ξεκίνησε σήμερα και μετά την ολοκλήρωση δυό ειδικών διαδρομών και μετά από μια εκλεκτής ποιότητας παράσταση από τον εννέα φορές παγκόσμιο πρωταθλητή ράλι βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης.

Οι βραχώδεις ορεινοί δρόμοι, οι ατέλειωτες στροφές και η σκόνη παρείχαν εξαντλητικές συνθήκες για όλα τα πληρώματα, αλλά ο 46χρονος Γάλλος χρησιμοποίησε όλη του τη χροιά για να ολοκληρώσει το μικρό σε απόσταση εναρκτήριο σκέλος με ένα πλεονέκτημα 1,2 δευτερολέπτων. Έγινε μάλιστα ο παλαιότερος οδηγός που ηγήθηκε σε έναν γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA.

Ο συμπαίκτης του Thierry Neuville, οδηγώντας το ίδιο Hyundai i20, ήταν ο δεύτερος, μόλις δέκατο μπροστά από τον ηγέτη του πρωταθλήματος Sébastien Ogier σε ένα Toyota Yaris. Τίποτα βέβαια δεν είναι ξεκαθαρισμένο καθώς λιγότερα από πέντε δευτερόλεπτα  χωρίζουν τα πρώτα έξι στην κατάταξη πλήρώματα καθώς είχαμε ένα ξέφρενο άνοιγμα σε αυτόν τον πέμπτο γύρο της σεζόν.

Ο Loeb, που αγωνίστηκε στο πρώτο ράλι της εναρκτήριας χρονιάς 2020 του Ιανουαρίου στο Μόντε Κάρλο, ήταν ο δεύτερος ταχύτερος στις δύο ειδικές ταχύτητας, παρόλο που δεν είχε οδηγήσει ποτέ αυτούς τους δρόμους στο παρελθόν. Έχει κερδίσει όμως στην Τουρκία τρεις φορές.

 «Δεν περίμενα να ηγηθώ του αγώνα απόψε. Στην τελευταία φάση, είχα μεγάλη πίεση στην αρχή γιατί δεν βρήκαμε τόσο καλό δρόμο. Είχα ακριβείς σημειώσεις, οπότε ήμουν σε θέση να το κάνω και το να οδηγώ το ράλι απόψε είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί », είπε.

Παρά το γεγονός ότι κάλυψε μόνο 25,22 χιλιόμετρα από ένα ράλι 221 χιλιομέτρων, η δράση απόψε ήταν καθοριστική. Οι οδηγοί επανατοποθετούνται για το Σάββατο σε αντίστροφη σειρά ταξινόμησης, παρέχοντας ένα πλεονέκτημα στους πρωτοπόρους που μπορούν να περιμένουν καθαρότερους δρόμους και γραμμή πορείας κάτω από την αρχική σειρά.

Ο βέλγος Neuville τέθηκε επικεφαλής με πλεονέκτημα 3.3sec μετά τη πρώτη ειδική του Içmeler, πριν πέσει πίσω από τον συνάδελφό του. Κράτησε τον Ogier που είχε την καλύτερη ορατότητα ως πρώτος στο δρόμο που κέρδισε την επόμενη ειδική Gökçe.

Ο Ogier ξεπέρασε το τρίο της Toyota, με τον Elfyn Evans 0,8 δευτερόλεπτο πίσω στην τέταρτη θέση και τον έφηβο Kalle Rovanperä ακόμη έξι δέκατα. Ο Teemu Suninen ολοκλήρωσε τους πρώτους έξι σε ένα Ford Fiesta, μόλις 4,2 δευτερόλεπτα από το ρυθμό του Loeb.

Ο περσινός παγκόσμιος πρωταθλητής Ott Tänak ήταν έβδομος σε ένα άλλο i20, με τους  οδηγούς των Fiesta Esapekka Lappi και Gus Greensmith να ακολουθούν στη συνέχεια. Ο Pierre-Louis Loubet ολοκλήρωσε την κορυφαία δεκάδα σε ένα άλλο Hyundai.

Αύριο Σάββατο είναι το μεγαλύτερο σκέλος του αγώνα. Ταξιδεύει δυτικά του Μαρμαρίς και διανύει 107,38 χιλιόμετρα σε τρεις σκληρές παράκτιες ειδικές διαδρομές, οι οποίες πραγματοποιούνται πρωί και απόγευμα. Η εξυπηρέτηση στο Asparan μεταξύ των δύο σκελών προσφέρει ευπρόσδεκτη ανάπαυλα από τις απαιτητικές συνθήκες του αγώνα.

Ο Adrien Fourmaux ισχυρίστηκε νίκες back-to-back κατά τη διάρκεια του αρχικού σκέλους  καθώς έχει κερδίσει ένα ισχυρό προβάδισμα στην κατηγορία WRC 2.

Ανυπομονημένος από την έλλειψη εμπειρίας στο χώμα, ο Γάλλος επιβίωσε στο τέλος της ημέρας χωρίς δράματα για να κερδίσει ένα προβάδισμα 23,0 δευτερολέπτων στο Ford Fiesta R5 του.

«Ειλικρινά, απλά προσπαθούσα να είμαι άνετος και να είμαι προσεκτικός στα μέρη όπου ήταν δύσκολα. Οι νότες ρυθμού δεν ήταν τόσο άσχημες για πρώτη φορά εδώ. Ας δούμε – το ράλι είναι πολύ μεγάλο “, δήλωσε ο Fourmaux. 

Ο Eyvind Brynildsen είναι ο δεύτερος στο Skoda Fabia Rally2. Ήταν ξεκάθαρο να δούμε πόσο ο Νορβηγός απολάμβανε τη δεύτερη συμμετοχή του για φέτος, παρά την ελαφρώς συντηρητική προσέγγιση στη πρώτη ειδική Içmeler. 

«Οι συνθήκες είναι οι ίδιες για όλους, αλλά ήμουν πιο ελεγχόμενος και γρηγορότερος σε αυτό νομίζω. Θα προσπαθήσω να συνεχίσω να μένω στο δρόμο γιατί είναι τόσο καλή διασκέδαση! “

Ο Pontus Tidemand είχε μεγάλες ελπίδες για νίκη αυτό το Σαββατοκύριακο για να προσπαθήσει να ενισχύσει τις ελπίδες του στο πρωτάθλημα. Ωστόσο, μια οπίσθια αριστερή διάτρηση ελαστικού σημαίνει ότι ο άντρας της Skoda θα έχει αρκετή δουλειά το Σάββατο και ακολουθεί το Fourmaux με 24,2 δευτερόλεπτα διαφορά. 

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,699ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -