Στην πρωτοπορία του Ράλι Μοντε Κάρλο ο Elfyn Evans

- Advertisement -

Στη σημερινή δεύτερη μέρα του αγώνα κυριάρχησε η ομάδα της Toyota με τον περσινό πρωταθλητή Sebastien Ogier να είναι δεύτερος και ο Ott Tanak τρίτος

Μετά από μια απαιτητική ημέρα που χαρακτηρίστηκε από εναλλαγές στην κορυφή, ο Elfyn Evans βρίσκεται επικεφαλής, του Ράλλυ Μοντε Κάρλο ενακτήριου αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος με το τέλος της δεύτερης μέρας όμως ο Sebastien Ogier παραμονεύει με διαφορά 7,4 δευτερολέπτων.

2021 FIA World Rally Championship / Round 01 / Monte Carlo Rally / 21-24 January, 2021 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Από χθες ήταν δεδομένο πως η σημερινή, δεύτερη και μεγαλύτερη ημέρα του αγώνα, θα ήταν απαιτητική για τα πληρώματα. Με 5 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 104,7 αγωνιστικών χιλιομέτρων, που περιλάμβαναν τις συνηθισμένες για τα δεδομένα του αγώνα, εναλλαγές πρόσφυσης ανάμεσα σε στεγνή, βρεγμένη άσφαλτο ή πάγο και παρά την κυριαρχία των πληρωμάτων της Toyota, που ήταν ταχύτερα σε όλες τις ειδικές διαδρομές, η εξέλιξη της ημέρας μόνο βαρετή δε μπορεί να χαρακτηριστεί.

2021 FIA World Rally Championship / Round 01 / Monte Carlo Rally / 21-24 January, 2021 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Η αρχή έγινε πολύ νωρίς, στις 06:10 τοπική ώρα, με τα πληρώματα της Toyota να δείχνουν πως “πατούσαν” καλύτερα από εκείνα της Hyundai. Με το τέλος της εναρκτήριας σημερινής ειδικής επικεφαλής πέρασαν οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC).  Η συνέχεια ανήκε στους περσινούς πρωταθλητές Sebastien Ogier-Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) που έδειξαν τις προθέσεις τους και χωρίς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα φρένα, όπως χθες, πέτυχαν 3 φορές τον ταχύτερο χρόνο στο πρώτο loop. Έτσι αντέστρεψαν τα δεδομένα, αφού πέρασαν στην κορυφή, ενώ ξεκίνησαν την ημέρα (που στις δύο πρώτες ειδικές ήταν νύχτα) από την 5η θέση. Στη συνέχεια όμως, οι Γάλλοι είχαν κλατάρισμα εμπρός αριστερά που τους κόστισε περισσότερα από 20”, αφού είχαν και τετ-α-κε, γεγονός που τους περιόρισε, προσωρινά όπως αποδείχθηκε, στην τρίτη θέση.

2021 FIA World Rally Championship / Round 01 / Monte Carlo Rally / 21-24 January, 2021 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Μετά από αυτή την εξέλιξη, επικεφαλής πέρασαν οι teammates των Παγκόσμιων Πρωταθλητών στην Toyota, Elfyn Evans-Scott Martin (Toyota Yaris WRC), οι οποίοι πέτυχαν τον ταχύτερο χρόνο στην 6η -και 4η σημερινή- ειδική διαδρομή. Στην τελευταία ειδική της ημέρας όμως, με τη βροχή να είναι παρούσα, οι Ogier-Ingrassia έδειξαν ποιος παραμένει το αφεντικό, επιστρέφοντας στους ταχύτερους χρόνους και ψαλιδίζοντας τη διαφορά από την κορυφή στα 7,4”.

Τα δύο πληρώματα της Toyota είχαν διαφορετική προσέγγιση στην ημέρα, με τον Ogier να είναι σαφώς πιο επιθετικός, γεγονός που φαίνεται και από τους 4 ταχύτερους χρόνους σε 5 ειδικές διαδρομές. Από την άλλη, ο Elfyn Evans δεν παρασύρθηκε από το ρυθμό του teammate του, τονίζοντας πως δεν προτίθεται να κάνει “ηρωισμούς”, αλλά επέδειξε σταθερότητα. Αυτό τον αντάμειψε με την κορυφή της κατάταξης σήμερα, αν και γνωρίζει πως η αυριανή ημέρα αποτελεί μια ξεχωριστή υπόθεση και πως ειδικά ο Ogier, παραμένει πολύ κοντά.

2021 FIA World Rally Championship Round 01, Rallye Monte-Carlo 21-24 January 2021 Ott Tanak, Martin Jarveoja, Hyundai i20 Coupe WRC Photographer: Dufour Fabien Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Στην τρίτη θέση, ολοκλήρωσαν την ημέρα οι Ott Tanak-Martin Jarveoja (Hyundai i20 Coupe WRC). Οι Εσθονοί που προηγήθηκαν χθες, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν το ρυθμό των Toyota. Στις πρωινές ειδικές διαδρομές ο Tanak ανέφερε ένα πρόβλημα με τον κινητήρα, ο οποίος έσβηνε σε κλειστές φουρκέτες, ενώ στην τελευταία ειδική της ημέρας έχασε χρόνο όταν ο υαλοθώρακας θόλωσε, περιορίζοντας την ορατότητά του. Συνολικά, δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από την ημέρα του, εστιάζοντας στον δύσκολο χαρακτήρα των ειδικών διαδρομών, με τις διαρκείς εναλλαγές πρόσφυσης. Μετά από τη 2η ημέρα, οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές 2019 βρίσκονται 25,3” πίσω από τους Ogier-Ingrassia, οπότε αύριο ευελπιστούν οι ειδικές διαδρομές να ταιριάξουν περισσότερο στα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου τους.

2021 FIA World Rally Championship / Round 01 / Monte Carlo Rally / 21-24 January, 2021 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Τέταρτοι, βρίσκονται οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC). Ο νεαρός Φινλανδός ξεκίνησε καλά και πέρασε προσωρινά επικεφαλής μετά από την πρώτη σημερινή ειδική διαδρομή. Αμέσως μετά όμως, αρχικά δέχθηκε ποινή 10” λόγω καθυστερημένης άφιξης στην 4η ειδική διαδρομή και εν συνεχεία είχε έξοδο σε χωράφι, χάνοντας περίπου 30”. Με αυτόν τον τρόπο, απέχει 53,1” από την κορυφή, ωστόσο η εμφάνισή του μόνο ως θετική μπορεί να αποτιμηθεί ως τώρα.

2021 FIA World Rally Championship Round 01, Rallye Monte-Carlo 21-24 January 2021 Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe, Hyundai i20 Coupe WRC Photographer: Dufour Fabien Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Μια θέση πιο πίσω, 6” πίσω από το φινλανδικό πλήρωμα της Toyota, βρίσκονται οι Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC). Οι Βέλγοι, στον πρώτο τους αγώνα ως πλήρωμα, δείχνουν να “βρίσκονται” καλύτερα μετά από κάθε ειδική διαδρομή, εγχείρημα που ειδικά σε έναν αγώνα όπως το Ράλλυ Μόντε Κάρλο, είναι εξαρχής δύσκολο. Ο Neuville, είχε τετ-α-κε που ευτυχώς για εκείνον, δεν του στοίχισε κάτι περισσότερο από χαμένο χρόνο στο πρώτο loop, όταν και έκανε λανθασμένη όπως αποδείχθηκε επιλογή ελαστικών, προτιμώντας 3 πολύ μαλακά και 3 ελαστικά με καρφιά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει πάντοτε τουλάχιστον ένα ελαστικό με καρφιά, γεγονός που μείωνε την πρόσφυση του αυτοκινήτου, ενώ οι περισσότεροι αντίπαλοί του είχαν προτιμήσει 4 πολύ μαλακά ελαστικά και 2 με καρφιά.

Αρκετά πιο πίσω και σίγουρα όχι με επιδόσεις που μας είχαν συνηθίσει, ακολουθούν οι Dani Sordo-Carlos Del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC). Οι Ισπανοί που συμμετέχουν για τελευταία φορά μαζί σε αγώνα του WRC, ολοκλήρωσαν την ημέρα στην 6η θέση, με διαφορά όμως σχεδόν 2 λεπτών από την κορυφή. Ο Sordo δεν ένιωσε αυτοπεποίθηση πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου στις ευμετάβλητες συνθήκες πρόσφυσης του Μόντε, γεγονός το οποίο επέτεινε η λανθασμένη επιλογή ελαστικών το πρωί, που ήταν ίδια με του Neuville. Ταυτόχρονα όμως, είναι γνωστό πως ο Ισπανός είναι ικανός για το καλύτερο σε σταθερές συνθήκες πρόσφυσης, όμως δυσκολεύεται -πάντα για τα δεδομένα των κορυφαίων οδηγών του WRC- όταν αυτές διαφοροποιούνται στην ίδια ειδική διαδρομή. Προς το τέλος της ημέρας, όταν το οδόστρωμα αποδείχθηκε πιο σταθερά… βρεγμένο, βελτίωσε τους χρόνους του, με αποκορύφωμα τη δεύτερη θέση στην τελευταία ειδική διαδρομή.

Andreas Mikkelsen (NOR) and Ola Floene (NOR) are seen racing on special stage nr. 4 during the World Rally Championship Monte Carlo in Gap, France on 22,January // Jaanus Ree/Red Bull Content Pool // SI202101220056 // Usage for editorial use only //

Στην 7η θέση γενικής, βρίσκεται το πρώτο πλήρωμα με αυτοκίνητο προδιαγραφών Rally2. Ο λόγος για τους Andreas Mikkelsen-Ola Floene (Skoda Fabia Rally2 evo, Toksport), οι οποίοι διατηρούν το προβάδισμα και στην κατηγορία WRC 2 για ομάδες με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2. Στην 8η θέση ανέβηκαν οι Takamoto Katsuta-Dan Barritt (Toyota Yaris WRC), με τον Ιάπωνα να αυξάνει τις εμπειρίες του από το αναμφίβολα, περίπλοκο τερέν του Μόντε.

Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Adrien Fourmaux-Renaud Jamoul (Ford Fiesta MkII Rally2), που βρίσκονται στη 2η θέση του WRC 2, όντας το μοναδικό πλήρωμα που κινείται ανταγωνιστικά προς τους Mikkelsen-Floene και οι Gus Greensmith-Elliott Edmondson (Ford Fiesta WRC), με τον νεαρό Βρετανό να είναι απογοητευμένος από τον εαυτό του, δηλώνοντας πως πραγματοποιεί τη χειρότερη οδήγηση της καριέρας του.

Η πιο σημαντική εγκατάλειψη της ημέρας ήρθε στην τελευταία ειδική διαδρομή, όταν οι Pierre Louis Loubet-Vincent Landais (Hyundai i20 Coupe WRC) είχαν έξοδο σε κατηφορική δεξιά φουρκέτα, τραυματίζοντας το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου τους, που έμεινε ακινητοποιημένο εμποδίζοντας τη διέλευση επόμενων αγωνιστικών, γεγονός που επέφερε διακοπή της διαδρομής.

Στο WRC 3 για ιδιώτες με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2, η κορυφή της κατάταξης είναι γαλλική υπόθεση. Στην κορυφή βρίσκονται οι Yohan Rossel-Benoit Fulcrand, έχοντας διαφορά 6,8” μετά από την προτελευταία ειδική διαδρομή, από τους Yoann Bonato-Benjamin Boulloud, ενώ την τριάδα διαμορφώνουν οι Nicolas Ciamin-Yannick Roche, όλοι με Citroen C3 Rally2.

Όσον αφορά στην ελληνική συμμετοχή, οι Νικόλας Παυλίδης-Allan Harryman (Peugeot 208 Rally4) ατύχησαν στην πρώτη σημερινή ειδική διαδρομή, όταν βρέθηκαν σε χαντάκι με χιόνι. Παρά τις προσπάθειες να επανέλθουν στο δρόμο, αυτό δεν κατέστη εφικτό, ωστόσο το νέο τους γαλλικό αυτοκίνητο δεν υπέστη μεγάλη ζημιά, οπότε αναμένεται να επιστρέψουν στον αγώνα.

Το Ράλλυ Μόντε Κάρλο θα συνεχιστεί αύριο, Σάββατο, με 3 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 57,1 αγωνιστικών χιλιομέτρων, όπου σύμφωνα με τις καιρικές προβλέψεις, το χιόνι θα είναι αυξημένο και κατά συνέπεια, οι επιλογές ελαστικών θα έχουν ξανά, πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΠΗΓΗ: 4troxoi.gr (Αναδημοσίευση)

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,912ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -