Στο μουσείο της BMW η μια και μοναδική 1600 GT Cabrio

- Advertisement -

Το παρελθόν και η ιστορία, όπως συμβαίνει συνήθως σε όλους τους τομείς είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Όχι μόνο γιατί το στυλ και οι αισθητικές επιλογές κάνουν τον κύκλο τους και επιστρέφουν αλλά και γιατί καταδεικνύουν την εξέλιξη τους σε όλους τους τομείς.

Πόσο μάλλον για τις αυτοκινητοβιομηχανίες όταν ανακαλύπτουν ένα και μοναδικό από τα μοντέλα τους το οποίο έχει επιβιώση στο χρόνο.

Ο λόγος για την βαυαρική αυτοκινητοβιομηχανία της BMW που εντόπισε την μοναδική επιβιώσασα από τις δυό που κατασκευάστηκαν, την BMW 1600 GT Cabrio που την αποκατέστησε πλήρως όπως άλλωστε της αξίζει και αποτελεί μέρος της ιστορίας της μάρκας.

Η BMW για παράδειγμα τη δεκαετία του ’60 κατασκεύαζε ίσως τα πιο όμορφα αυτοκίνητα της ιστορίας της, όπως για παράδειγμα τη 1600 GT, η Glas GT όπως την έλεγαν τότε. Ταυτόχρονα είχε και έναν δραστήριο και πολύ ενεργό αντιπρόσωπο στις ΗΠΑ, ονόματι Max Hoffmann, ο οποίος είχε βαθιά γνώση της εκεί αγορά, που για τους Ευρωπαίους τότε ήταν tabula rasa, και ένστικτο για το ποιο μοντέλο θα μπορούσε να εξελιχτεί σε εμπορική επιτυχία.

Βασιζόμενος λοιπόν σε αυτό του ένστικτο «παρήγγειλε» στο εργοστάσιο στο Μόναχο την ανοιχτή έκδοση της κουπέ 1600 GT. Στα κεντρικά της BMW ανταποκρίθηκαν, μπήκαν στη διαδικασία της εξέλιξης και κατασκεύασαν δύο πρωτότυπα. Το ένα καταστράφηκε ολοσχερώς, το άλλο είναι αυτό των φωτογραφιών.

Μια από τα δύο καμπριολέ BMW 1600GT, σε αμάξωμα του Pietro Frua, βάζει υποθήκη για μια νέα ζωή, χάρη στους μαθητευόμενους στο γερμανικό εργοστάσιο BMW στο Dingolfing. Το πρότζεκτ πήρε στη μαθητευόμενη ομάδα μπόλικα χρόνια για να ολοκληρωθεί και έγινε υπό την εποπτεία των εκπαιδευτών της. Έτσι διασφαλίστηκε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είχε την ποιότητα και το φινίρισμα της αποκατάστασης που άξιζε σε αυτό το μοναδικό καμπριολέ κομμάτι.

Η 1600GT Coupe είναι ένα σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς της BMW, εδιχνιάζει τη γενεoλογία της στη Hans Glas GmbH, εταιρεία με έδρα το Dingolfing που εξαγοράστηκε από την BMW το 1966. Η BMW πήρε την Glas 1700GT και έκανε κάμποσες βελτιώσεις πριν την αναβαπτίσει σε BMW 1600 GT.


O 1.600άρης κινητήρας της 1600 Series, που από 1.573 cc απέδιδε 105 PS, αντικατέστησε τον 4κύλινδρο 1.7 με τα 100 άλογα της Glas, ενώ αντικαταστάθηκε και η πίσω ανάρτηση. Έτσι, τοποθετήθηκε ένα νέος πίσω άξονας, λοξά ψαλίδια με ελατήρια ή, όπως το έλεγαν οι παλιοί στην Ελλάδα, «σπαστό» διαφορικό, στη θέση του άκαμπτου άξονα της Glas 1300GT/1700GT.

Το drop-top που βλέπετε αποτελεί μια μοναχική ύπαρξη και η ιστορία του είναι μια σειρά από ατυχείς περιστάσεις. Εκείνη την εποχή, τα ευρωπαϊκά σπορ μοντέλα πωλούνταν ιδιαίτερα καλά στις ΗΠΑ, κάτι που οδήγησε τον εισαγωγέα Max Hoffmann να προτείνει στην BMW ένα μοντέλο κάμπριο της 1.600 GT. Έτσι, ανατέθηκε στον Ιταλό καροσερίστα Pietro Frua να σχεδιάσει και να κατασκευάσει δύο καμπριολέ πρωτότυπα στο πιεμοντέζικο ατελιέ του.


Τα δύο αυτοκίνητα άφησαν πίσω τους την καροτσερία το φθινόπωρο του 1967 για δοκιμές. Το ένα από αυτά όμως ενεπλάκη σε ατύχημα που προκάλεσε τέτοιες ζημιές στο αυτοκίνητο ώστε να πάει για «σκραπ». Το ασήμι GT που απέμεινε δόθηκε στον κύριο μέτοχο της BMW τότε, Herbert Quandt. Το αυτοκίνητο παρά την προτροπή και την πίεση του Hoffmann δεν μπήκε ποτέ στην παραγωγή, επιλογή που οδήγησε αυτό το καμπριολέ 1600GT να γίνει το μοναδικό στον κόσμο.

Η μοναχική λοιπόν 4θέσια ασημί καμπριολέ 1600GT με την κόκκινη υφασμάτινη οροφή πέρασε από μια χούφτα ιδιοκτήτες. Και κάπου εκεί ανάμεσα δυνάμωσε μερικά άλογα με την αντικατάσταση του μοτέρ των 1.600 cc με άλλο, δίλιτρο.


Τελικά, το αυτοκίνητο αποκτήθηκε από το BMW Group Classic, η οποία σχεδίασε την πλήρη αποκατάστασή του για να το διατηρήσει ως κομμάτι της ιστορίας της BMW. Η αποκατάσταση απετέλεσε μέρος της εκπαίδευσης για τους μαθητευόμενους στο εργοστάσιο με αντικείμενο τις εργασίες σε αμάξωμα και μηχανικά μέρη. Και τώρα που αυτή ολοκληρώθηκε, η καμπριολέ 1600GT θα αποτελεί μέρος της συλλογής του BMW Group Classic, διαφυλάττοντας αυτό το κομμάτι της ιστορίας της BMW.

Το μοναδικό αυτό κομμάτι που για 51 χρόνια ήταν μέρος μιάς ιδιωτικής συλλογής πλέον θα εκτείθεται στο μουσείο της μάρκας.

 

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,699ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -