Συνεχίζονται οι ανακλήσεις για τους αερόσακους της Takata

- Advertisement -

Εφιάλτης χωρίς τέλος οι ανακλήσεις για τους προβληματικούς αερόσακους της Takata από το 2016, που βγήκε στην επιφάνεια το πρόβλημα αρκετά εκατομμύρια οχήματα ανακλήθηκαν ώστε να αντικατασταθούν οι προβληματικοί αερόσακκοι. Φυσικά αν ψάξουμε πιο επισταμένα το θέμα αυτό αρχίζει από πολύ πιο παλιά και από την Honda μιλούν για εντοπισμό του προβλήματος το 2008.

Ανεξάρτητη έκθεση που κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πριν μερικές μέρες ανέφερε ότι η αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας προχώρησαν και επισκεύασαν πάνω από 7,2 εκατομμύρια οχήματα που παρουσίαζαν πρόβλημα με τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata το 2018 αλλά ακόμη υπάρχει αρκετός δρόμος.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Reuters οι εταιρείες αύξησαν σημαντικά τις προσπάθειές τους για την ανίχνευση του προβλήματος και του εντοπισμού εξαρτημάτων που χρειάζονταν αντικατάσταση.

Από τα 37 εκατομμύρια οχήματα με 50 εκατομμύρια αερόσακους υπό ανάκληση, 16,7 εκατομμύρια αερόσακοι έχουν αντικατασταθεί. Τα μέσα ποσοστά επισκευής αυξήθηκαν κατά 30%, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Κυκλοφορίας, Heidi King.

Τουλάχιστον 23 θάνατοι σε όλο τον κόσμο έχουν συνδεθεί με τη έκρηξη των ελαττωματικών αερόσακων Takata, συμπεριλαμβανομένων 15 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ζήτημα έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανάκληση ασφαλείας στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανία, με τη συμμετοχή περίπου 100 εκατομμυρίων αερόσακων μεταξύ 19 μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Το ζήτημα δεν θα λήξει σύντομα, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα προσθέσουν περίπου 10 εκατομμύρια επιπλέων αερόσακους στην ανάκαμψη των ρεκόρ τον Ιανουάριο, δήλωσε η έκθεση από τον John Buretta.

Περισσότεροι από 290 τραυματισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν συνδεθεί με τους αερόσακους Takata που μπορούν να εκραγούν, ψεκάζοντας μεταλλικά σωματίδια μέσα σε αυτοκίνητα και φορτηγά.

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 21 θάνατοι σε οχήματα της Honda Motor Co και δύο σε οχήματα της Ford Motor Co. Οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες προέτρεψαν ορισμένους οδηγούς παλαιότερων οχημάτων να μην τα οδηγήσουν μέχρι να αντικατασταθούν οι αερόσακοι.

Τα ποσοστά επισκευής για τα ανακληθέντα Ford Rangers του 2006 αυξήθηκαν από 6% τον Ιανουάριο σε 82% μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, ενώ τα υψηλού κινδύνου οχήματα Honda της περιόδου 2001-2003 έφτασαν σε ποσοστό επισκευής 96%, σύμφωνα με την έκθεση.

Ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επινοήσει γειτονιές σε περιοχές υψηλού κινδύνου για να προσπαθήσουν να βρουν αδιάκοπα μοντέλα. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι επιστολές των κρατικών φορέων για μηχανοκίνητα οχήματα βοήθησαν δραματικά τα ποσοστά ολοκλήρωσης.

Η πρόσθετη έκθεση των προβληματικών αερόσακων σε υψηλή θερμότητα και υγρασία υποβαθμίζει τους αερόσακους, καθιστώντας τους πιο επιρρεπείς σε θανάσιμες εκρήξεις.

“Υπάρχει ακόμη ένας δύσκολος δρόμος για να ταξιδέψουμε μπροστά και το ρολόι ταιριάζει για τους οδηγούς και τους επιβάτες με ελαττωματικούς αερόσακους που βρίσκονται ακόμα στα οχήματά τους”, γράφει ο Buretta.

Το πρόβλημα με τους ελαττωματικούς αερόσακους οδήγησε την Takata στην υποβολή αίτησης για προστασία από πτώχευση τον Ιούνιο του 2017. Τον Απρίλιο του 2018, ο κατασκευαστής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Key Safety Systems ολοκλήρωσε συμφωνία ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της Takata. Η συγχωνευθείσα εταιρεία είναι πλέον γνωστή ως Joyson Safety Systems και είναι θυγατρική της Ningbo Joyson Electronic Corp.

Νέα ανάκληση από την Ford

Η Ford ανακοίνωσε πριν μερικά 24ώρα πως προχωρά άμεσα στην ανάκληση 953.000 αυτοκινήτων της παγκοσμίως, προκειμένου να αντικαταστήσει τους ελαττωματικούς αερόσακους οδηγού και συνοδηγού που εξοπλίζονται από την Takata.

Τα 782.000 εξ’ αυτών βρίσκονται στις ΗΠΑ και ανάμεσα στα μοντέλα που επηρεάζονται είναι τα  Ford Edge 2010 και Lincoln MKX, τα Ford Ranger 2010 – 2011, Ford Fusion 2010 -2012 και Lincoln MKZ, Mercury Milan 2010- 2011, καθώς και Ford Mustang 2010 – 2014.

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,687ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -