Σύνοψη Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ράλι 2018

- Advertisement -

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι 2018 ( ERC ) της FIA στο οποίο προσμετρά και το Ράλι Κύπρος έχει περάσει πλέων στις σελίδες της ιστορίας. Η χρονιά δημιούργησε μια σειρά από γεγονότα και στατιστικά στοιχεία που προσπαθούμε να συνοψήσουμε σε αυτό το κείμενο.

Ως γνωστό πρωταθλητής 2018 αναδείχθηκε ο Ρώσσος Alexey Lukyanuk που είχε για συνοδηγό τον συμπατριώτη του Alexey Arnautov σε ένα Ford Fiesta R5 της Russian Performance Motorsport. Κέρδισαν τους τρείς από τους οκτώ αγώνες της χρονιάς και 30 συνολικά ειδικές διαδρομές. Δυό αγώνες κέρδισαν οι Ρώσσοι Nikolay Gryazin / Yaroslav Fedorov που κέρδισαν και 20 ειδικές διαδρομές με το Skoda Fabia R5 της Sports Racing Technologies και κατέλαβαν την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Από μιά νίκη σημείωσαν οι συμπατριώτες μας Σίμος Γαλαταριώτης / Αντώνης Ιωάννου, οι Τσέχοι Jan Kopecký / Pavel Dresler και οι Πορτογάλλοι Bruno Magalhães / Hugo Magalhães.

Τα αδέλφια Magalhães της ARC Sport με Skoda Fabia R5 πλασαρίστηκαν στην 3η θέση του πρωταθλήματος ενώ κέρδισαν και 8 ειδικές διαδρομές. Από επτά ειδικές διαδρομές κέρδισαν οι Nasser Al-Attiyah / Matthieu Baumel και Jari Huttunen / Antti Linnaketo που συμπληρώνουν την κορυφαία πεντάδα των οδηγών με τις περισσότερες νίκες στις ειδικές στους 8 αγώνες του πρωταθλήματος.

Οι Nikolay Gryazin / Yaroslav Fedorov αναδείχθηκαν όμως πρωταθλητές στο ERC Junior U28 που προσμετρούσε σε 6 αγώνες από τους οποίους οι πρωταθλητές σημείωσαν 4 νίκες. Τους άλλους δυό αγώνες κέρδισαν οι Chris Ingram / Ross Whittock και Fabian Kreim / Frank Christian. Οι βρετανοί Chris Ingram / Ross Whittock της Toksport WRT με Skoda Fabia R5 κατέλαβαν την δεύτερη θέση στο ERC Junior U28 με το γερμανό Fabian Kreim της Skoda Auto Deutschland με Fabia R5 να πλασάρονται στην τρίτη θέση.

 

Πρωταθλητές στην ERC2 αναδείχθηκαν οι Tibor Érdi Jr / György Papp από την Ουγγαρία που κέρδισαν 4 νίκες από τους 8 του πρωταθλήματος με το Mitsubishi Lancer Evolution X της Érdi Rallye Team.Τις άλλες τέσσερεις νίκες πέτυχαν οι Juan Carlos Alonso / Juan Pablo Monasterol από της Αργεντινή οι συμπατριώτες μας Πέτρος Παντελή / Κύπρος Χριστοδούλου στο Ράλι Κύπρος και οι Sergei Remennik / Mark Rozin και Marcin Słobodzian / Grzegorz Dachowski

Οι Ρώσσοι Sergei Remennik / Mark Rozin της Russian Performance Motorsport με το Mitsubishi Lancer Evolution X κατέλαβαν και την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα ERC2 αφήνωντας στην 3η θέση τους Juan Carlos Alonso / Juan Pablo Monasterol από της Αργεντινή της RMC Motorsport με Mitsubishi Lancer Evolution X.

Πρωταθλητής στην ERC Junior under 27 αναδείχθηκε ο Martins Sesks από την Λιθουανία που είχε για συνοδηγό τον Renars Francis στο ADAC Opel Rallye Junior Team Opel ADAM R2. Κέρδισαν μάλιστα και δυό από τους έξι αγώνες από δυό αγώνες κέρδισαν επίσης οι Tom Kristensson / Henrik Appelskog και οι Diogo Gago / Miguel Ramalho. Ο Σουηδός Tom Kristensson κατέλαβε την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα ERC Junior under 27 με τον Ισπανό Efren Llarena / Sara Fernandez της Rally Team Spain με το Peugeot 208 R2 να πλασάρεται στην 3η θέση.

Την ίδια κατάταξη είχαμε και στο πρωτάθλημα της ERC3 στην οποία τις 8 νίκες στους αγώνες του πρωταθλήματος κέρδισαν από δύο οι Tom Kristensson / Henrik Appelskog και οι Mαrtiņš Sesks / Renars Francis. Από μια νίκη πέτυχαν οι Florian Bernardi / Victor Bellotto, Diogo Gago / Miguel Ramalho, Amittrajit Ghosh / Ashwin Naik και Laurent Pellier / Geoffrey Combe.

Στο πρωτάθλημα ομάδων του ERC πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ADAC Opel Rally Team με την Sainteloc Junior Team να καταλαμβάνει την 2η θέση και την Russian Performance Motorsport να πλασάρεται στην 3η θέση.

FALCON Emma (ESP) PENATE Rogelio (ESP) Citroen DS3 R3T ambiance portrait during the 2017 European Rally Championship Rally Rzeszow in Poland from August 3 to 5 – Photo Gregory Lenormand / DPPI

Τέλος στο ERC Ladies Trophy πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ισπανίδα Emma Falcon της ARC Sport Citroën DS3 R3T με την Γαλλίδα Catie Munnigs της Saintéloc Junior Team Peugeot 208 R2 να κατατάγεται στην 2η θέση και την Ιταλίδα Tamara Molinaro με το Ford Fiesta R5 στην 3η θέση.

Στο ERC NATIONS’ CUP πρωταθλήτρια η ADAC Opel Rallye Junior Team στην 2η θέση η Rally Team Spain ( Rfeda) και στην 3η η ACCR Czech Team.

Αξίζει να αναφέρουμε και αυτά.

Το ράλι Κύπρος που ως γνωστό κέρδισε ο συμπατριώτης μας Σίμος Γαλαταριώτης κρίθηκε στα 0,6s έναντι του Bruno Magalhães ενώ η πρωτοπορία του αγώνα άλλαξε συνολικά έξι φορές χέρια.

Ο μικρότερος σε χιλομέτρα αγώνας ήταν το Ράλι στις Κανάριες Νήσους 202,72 χιλιόμετρα και το μεγαλύτερο σε μήκος το Ράλι Ακρόπολις ΕΚΟ με 237,89 χιλιόμετρα

 

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,699ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -