Σύντομη γνωριμία με την Λετονία τη χώρα που φιλοξενεί το 2ο γύρο του ERC

- Advertisement -

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι της FIA βρίσκεται στην Λετονία για τον δεύτερο από τους έξι αγώνες που περιλαμβάνει η φετινή χρονιά ανάμεσα στους οποίους είναι και το Ράλι Κύπρος που θα αποτελεί τον 4ο αγώνα.

Η χρονιά άνοιξε στην Ιταλία τον περασμένο μήνα μετά από αρκετή καθυστέρηση λόγο της πανδημίας του κορωνοϊου και μετά από ακύρωση δυό αγώνων στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Μετά από τον αγώνα στην Λετονία θα γίνει ο αγώνας στη Νήσο των Αζορών μετά το Ράλι Κύπρου, το Ράλι Ουγγαρίας και θα κλείση η χρονιά με το Ράλι στις Κανάριες Νήσουν στο τέλος Νοεμβρίου.

Η Δημοκρατία της Λετονίας είναι χώρα στην περιοχή της Βαλτικής στην βόρεια Ευρώπη. Συνορεύει με την Εσθονία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Λιθουανία. ‘Εχει έκταση 64.589 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 1.908.100 κατοίκους σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις το 2020.

Πρωτεύουσα της Λετονίας είναι η Ρίγα με 826.500 κατοίκους. Το 60% του πληθυσμού είναι Λετονοί, ενώ το σχεδό 30% είναι Ρώσοι. Επίσημη γλώσα είναι η λετονική η οποία ανήκει στην ομάδα των βαλτικών γλωσσών.

Η Λετονία είναι μια από τις τρείς βαλτικές χώρες που μετά τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο προσαρτήθηκαν στην τότε ΕΣΣΔ. Απέκτησε την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ τον Αύγουστο του 1991. Από την 1η Μαϊου του 2004 η χώρα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την 1η Ιανουαρίου του 2014 το επίσημο της νόμισμα είναι το Ευρώ.

Λετονία η χώρα λοιπών του 2ου γύρου του ERC και πόλη φιλοξενίας η Liepāja που για σύντομο χρονικό διάστημα το 1919 αποτελούσε την πρωτεύουσα της χώρας. Είναι μια χώρα με περίπου 500 χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Η Liepāja λοιπών φιλοξενεί τον αγώνα του ERC της Λετονίας και μια ασυνήθιστη παραλία με λευκή άμμο, αλλά και το παλαιότερο θέατρο της χώρας. Το Ράλι Liepāja εδρεύει γύρω από το Talsi, γνωστό ως η Πόλη στους Εννέα Λόφους, και τη Liepāja, η Πόλη του Αέρος λόγω της εγγύτητάς της με τη Βαλτική Θάλασσα.

Εκτός από ένα παλιό θέατρο, η Συμφωνική Ορχήστρα της Liepāja είναι η παλαιότερη ορχήστρα στα κράτη της Βαλτικής με τις ρίζες της να χρονολογούνται από το 1881 και παίζει στην αίθουσα συναυλιών The Great Amber, μια υπέροχη εγκατάσταση και για την υπερηφάνεια της Λετονίας.

Ο αθλητισμός είναι μεγάλη υπόθεση για τους Λετονούς και τους κατοίκους της Liepāja ειδικότερα. Εκτός από την ετήσια φιλοξενεία του ERC από το 2013, το Ολυμπιακό Κέντρο Liepāja εξυπηρετεί μια σειρά από διάφορα αθλήματα όπως αθλητικά, μπάσκετ, πυγμαχία, χόκεϊ επί πάγου, κολύμβηση, τένις και πάλη.

Ο Māris Štrombergs είναι ο πιο επιτυχημένος Ολυμπιονίκης της Λετονίας χάρη στα χρυσά του μετάλλια στο BMX το 2008 και το 2012.

Στο μηχανοίνητο αθλητισμό συναντούμε δυό κορυφαίους ταλαντούχους οδηγούς τον Reinis Nitišs και το Mārtiņš Sesks. Ο πρώτος είναι διπλός πρωταθλητής του ευρωπαϊκού Rallycross της FIA ενώ ο Sesks, πρωταθλητής FIA ERC3 και ERC3 Junior.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε και πολλά άλλα για την χώρα και τις πολεις που φιλοξενούν τον 2ο γύρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αλλά αυτός δεν είναι ο σκοπός μας το κάναμε απλώς έτσι για μιά σύντομη γνωριμία με τη χώρα.

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,687ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -