Ταξίδι στο άγνωστο αποτελεί η Τουρκία

- Advertisement -

Το Ράλι Τουρκίας επανήλθε φέτος στο WRC μετά από απουσία οκτώ ετών και οι οργανωτές του σχεδίασαν ένα αγώνα στα παράλια της Μαρμαρίδας με εντελώς άγνωστες ειδικές διαδρομές για οδηγούς και ομάδες και θα αποτελεί μια σκληρή δοκιμασία για τους διεκδικητές του τίτλου και όλα είναι πιθανά.

Η Τουρκία στο παρελθών φιλοξενούσε για έξι χρόνια αγώνα του ΠΠΡ ο φετινός όμως αγώνας δεν μπορεί να συγκριθή με εκείνες τις εποχές. Όπως προαναφέραμε το νέο επίκεντρο του αγώνα, η Μαρμαρίς βρίσκεται στα παράλια της Τουρκίας. Πρόκειται για ένα θέρετρο πόλο έλξης για τουρίστες, με πολυτελή ξενοδοχεία, μαγαζιά και… ξέφρενη νυκτερινή ζωή. Τα οποία ήδη απολαμβάνουν οι οδηγοί του WRC, αφού αρκετοί φρόντισαν να βρεθούν νωρίτερα στα τουρκικά παράλια και να συνδυάσουν ολιγοήμερες διακοπές με τον αγώνα.

Οι ειδικές διαδρομές και ο χαρακτήρας του Ράλι Τουρκίας, είναι μία πραγματική… “βουτιά” στο άγνωστο για τους οδηγούς. Κανείς δεν έχει την παραμικρή ιδέα πως είναι, και η μοναδική εικόνα έρχεται από κάποια βίντεο με τα οποία προμήθευσε η οργανωτική επιτροπή του αγώνα τους οδηγούς. Μάλιστα, με δεδομένο το γεγονός ότι απαγορεύονται οι δοκιμές στη Τουρκία, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι από τους οδηγούς δεν έχει ακριβή εικόνα για το τι θα συναντήσουν. Αυτά, βέβαια ακούγονται από επίσημα χείλη, αφού είναι σχεδόν σίγουρο ότι άνθρωποι των εργοστασιακών ομάδων θα έχουν ήδη κάνει τον αγώνα και θα τον έχουν καταγράψει μέσω βίντεο… Αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι κάτι παραπάνω από εικασίες. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν δύσκολο και σκληρό αγώνα, με σχετικά χαμηλή μέση ωριαία ταχύτητα, θυμίζοντας αρκετά το Ράλι Κύπρου.

Οι ομάδες δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν δοκιμές εκεί, με τη Ford για παράδειγμα να κάνει δοκιμές επί ελληνικού εδάφους και οι οδηγοί θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα μη έχοντας και εμπειρία από παλαιότερα χρόνια.
Τούτων δοθέντων η σειρά εκκίνησης θα έχει το δικό της σημαντικό ρόλο, με το shakedown να είναι σημαντικότερο παρά ποτέ.

Οι τρεις κορυφαίοι διεκδικητές του φετινού Πρωταθλήματος, θα έχουν μειονέκτημα έναντι των υπολοίπων, με τον Thierry Neuville να ανοίγει το δρόμο και τους Sebastien Ogier, Ott Tanak να ακολουθούν. Με τέσσερις αγώνες να απομένουν για την ολοκλήρωση του θεσμού, ο καθένας έχει τη δική του στρατηγική. Το κοινό σημείο επαφής όλων, όμως, είναι το λάθος. Κανείς δεν έχει το περιθώριο να πραγματοποιήσει το παραμικρό, αφού ενδεχόμενη εγκατάλειψη για κάποιον από τους τρεις ισοδυναμεί με καταστροφή.

Στη Hyundai, Neuville και Mikkelsen θα έχουν τη βοήθεια του Paddon με τον Βέλγο να καίγεται για να κρατήσει τη διαφορά των 23 βαθμών που τον χωρίζουν από τον Ogier. Το i20 WRC έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστικό στις σκληρές επιφάνειες και απομένει στον Neuville να διαχειριστεί την κατάσταση σωστά ώστε να μην χάσει από τον Γαλλο.

Ο τελευταίος καλείται να μειώσει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον Βέλγο της Hyundai αν θέλει να έχει ελπίδες για τον τίτλο. Ο Ogier πάντως,αν αυτό λέει κάτι, έχει την εμπειρία να διαχειριστεί τόσο τη σειρά εκκίνησης, όσο και να έχει καλές σημειώσεις στον άγνωστο για όλους αγώνα, κάτι που του δίνει ένα μικρό προβάδισμα.
Στο… πλευρό του θα έχει Elfyn Evans και Teemu Suninen που θα οδηγήσουν τα άλλα δύο Fiesta.

Όλα αυτά βέβαια με την Toyota να διεκδικεί και αυτή με τη σειρά της μια πολύ καλή εμφάνιση. Μετά από δύο συνεχόμενες νίκες σε Φινλανδία και Γερμανία, έχουν αρχίσει και καλοβλέπουν τον τίτλο των κατασκευαστών. Tanak, Latvala και Lappi είναι άπαντες ικανοί για βάθρο με τον Εσθονό να έχει αποδείξει πλέον και την ταχύτητά του και τη σταθερότητά του και να αποτελεί μια μόνιμη απειλεί για τους διεκδικητές του τίτλου.

Με δεδομένο μάλιστα πως συγκριτικά με τους Neuville και Ogier ευνοείται από τη σειρά εκκίνησης, μπορεί να κατοχυρώσει μια πρωτοπορία την πρώτη ημέρα, σημαντική για την εξέλιξη του αγώνα. Δεν θα πρέπει να υποτιμούμε την εμπειρία του Latvala και την ταχύτητα του Lappi.

Στη Citroen τέλος, θα παραταχθούν στην εκκίνηση με τρία αυτοκίνητα που θα οδηγούν οι Craig Breen, Mads Ostberg και Khalid Al Qassimi. Πιο ανταγωνιστικό όλων φαντάζει ο Ostberg λόγω εμπειρίας, αλλά και λόγω της επιθυμίας του να κρατήσει τη θέση στην ομάδα και για το 2019.

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,687ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -