Τερμα οι πανηγυρισμοί στα pitwall καθως πέφτει η καρό σημαία στην F1

- Advertisement -

Το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 βρίσκεται στην Αυστραλία για τον τρίτο αγώνα της χρονιάς και η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου FIA συνεχίζει να εκπλήσσει με τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις που λαμβάνει.

Το διοικητικό οργανό της F1 την τελευταία στιγμή ανακοίνωσε μια σειρά από αλλαγές προκαλώντας και πάλι αναστάτωση στις ομάδες. Οι πανηγυρισμοί εδώ και πολλά χρόνια αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος με το τέλος του αγώνα, ηταν μια μακρόχρονη παράδοση για τα μέλη των ομάδων να σκαρφαλώνουν στο φράχτη κατά μήκος του pitwall για να πανηγυρίσουν τη νίκη ή το βάθρο των πιλότων τους καθώς πέφτει η καρό σημαία, αλλά αυτό πλέον αποτελεί παρελθόν, με την FIA να απαγορεύει στο προσωπικό των ομάδων να πανυγηρίζει με αυτόν τον τρόπο.

Formel 1 – Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Großer Preis der Steiermark 2020. Lewis Hamilton Formula One – Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Styrian GP 2020. Lewis Hamilton

Από το 2006 υπάρχει ο σχετικός κανονισμός που απαγορεύει τους πανηγυρισμούς στον φράχτη του pitwall, αλλά τώρα η FIA πήρε την απόφαση να τον εφαρμόσει. Συγκεκριμένα, πριν από το Grand Prix της Αυστραλίας, ο διευθυντής αγώνων της FIA, Niels Wittich, υπενθύμισε στις ομάδες ότι τέτοιες ενέργειες δεν επιτρέπονται πλέων.

Το Παράρτημα Η, στο Άρθρο 2.3.2 του Διεθνούς Αθλητικού Κώδικα της FIA συγκεκριμένα αναφέρει:

«Υπενθυμίζεται στους διοργανωτές αγώνων ότι το pit lane αντιπροσωπεύει μια δυνητικά επικίνδυνη περιοχή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, όχι μόνο λόγω των αγωνιστικών αυτοκινήτων που το χρησιμοποιούν αλλά και λόγω ατυχημάτων που μπορεί να προκύψουν λόγω της παρουσίας αυτοκινήτων στην πίστα δίπλα σε αυτό. Ως εκ τούτου, η πρόσβαση στο pit lane θα πρέπει να προορίζεται αποκλειστικά κατά τη διάρκεια των δοκιμών και των αγώνων για τα άτομα που είναι ειδικά εξουσιοδοτημένα και έχουν μια συγκεκριμένη εργασία να κάνουν.

Η πλατφόρμα σηματοδότησης του pit wall θα πρέπει να απαγορεύεται σε όλους εκτός από τους εξουσιοδοτημένους αξιωματούχους ή το προσωπικό της ομάδας αγώνων που έχει ειδικά πάσα. Η παρουσία οποιουδήποτε ατόμου σε αυτή τη ζώνη θα πρέπει να απαγορεύεται αυστηρά κατά την εκκίνηση ενός αγώνα, εκτός εάν υπάρχει επαρκής προστασία, κατά τη διακριτική ευχέρεια του διευθυντή του αγώνα, εάν οριστεί, ή του γραμματέα της πίστας.

Το προσωπικό της ομάδας επιτρέπεται μόνο στο pit lane αμέσως πριν χρειαστεί να εργαστεί σε ένα αυτοκίνητο και πρέπει να αποσυρθεί μόλις ολοκληρωθεί η εργασία. Απαγορεύεται το προσωπικό να σκαρφαλώνει ανά πάσα στιγμή στους φράχτες του pit wall. Οποιαδήποτε ενέργεια από μια ομάδα που παραβιάζει αυτή την απαγόρευση θα αναφέρεται στους αγωνοδίκες.

Εάν κάποια ομάδα παραβλέψει τον κανονισμό τότε θα της επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο και όχι αφαίρεση βαθμών. Να σημειωθεί πως στο Albert Park της Μελβούρνης δεν υπάρχει η κλασσική σιδερένια περίφραξη, αλλά χοντρά γυάλινα πάνελ και οι μηχανικοί δεν μπορούν να πανηγυρίσουν σκαρφαλώνοντας πάνω σε αυτά, όπως κάνουν σε άλλες πίστες.

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα φέτος το διοικητικό όργανο του αθλήματος είχε ανατρέψει το αποτέλεσμα του αγώνα στην Σαουδική Αραβία και χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να δώση τελικά στον Ισπανό Fernando Alonso την 3η θέση.

Το διοικητικό όργανο του αθλήματος ασχολήθηκε επίσης και με τα εσώρουχα που φορούσαν οι πιλότοι και δεν πληρούσαν τους κανονισμούς.

Αναμονή λοιπών καθώς πολλές τροποποιήσεις στο εγχειρίδιο κανόνων θα ακολουθήσουν.

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,798ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -