Toyota και Panasonic ετοιμάζουν μία νέα κοινοπραξία

- Advertisement -

H Toyota πραγματοποιεί όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να είναι καθ’ όλα έτοιμη σε επίπεδο τεχνολογίας απέναντι στην επερχόμενη, όσο και αναπόφευκτη, όπως όλα μαρτυρούν, επέλαση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέσα στα προσεχή χρόνια.

Ως εκ τούτου, ο ιαπωνικός κολοσσός έχει ήδη ανακοινώσει από τον Δεκέμβριο του 2017 τη διεύρυνση της συνεργασίας του με την επίσης ιαπωνική Panasonic, προκειμένου οι δύο εταιρείες να κατασκευάσουν από κοινού μια νέα μονάδα κατασκευής μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποίες θα «φορεθούν» από τα επερχόμενα από το 2020 και μετά ηλεκτροκίνητα μοντέλα της Toyota.

Η Toyota Motor Corp και η Panasonic πρόκειται να ξεκινήσουν μια κοινή επιχείρηση το επόμενο έτος για να παράγουν μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα (EV) σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστούν τους κινέζους αντιπάλους σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters.

Από την άλλη ρεπορταζ του ιαπωνικού Nikkei χθες Κυριακή αναφέρει ότι η κοινοπραξία, η οποία θα ανήκει στην Toyota κατά 51% και η υπόλοιπη εταιρεία στην Panasonic 49%, θα μπορούσε επίσης να παρέχει μπαταρίες στους εταίρους τεχνολογίας EV της Toyota Mazda Corp και Subaru.

Στη νέα αυτή εταιρεία αναμένεται να «εγγραφούν» όχι ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε στο σύνολο μονάδες παραγωγής μπαταριών για ηλεκτροκίνητα οχήματα που θα έχουν την έδρα του στην Κίνα και την Ιαπωνία.

Ένας εκπρόσωπος της Toyota δήλωσε ότι οι δύο εταιρείες εργάζονται για την εταιρική σχέση μπαταριών που ανακοινώθηκε το 2017 και αρνήθηκαν να σχολιάσουν περαιτέρω. Η Panasonic έκανε το ίδιο σχόλιο σε μια λακονική δήλωση.

Οι δύο εταιρείες μπορούν να ανακοινώσουν το σχέδιο κοινής επιχείρησης ήδη από αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με την πηγή.

Η κοινοπραξία μπαταριών θα βοηθήσει την Toyota να επιτύχει έναν ετήσιο στόχο πωλήσεων περίπου 1 εκατομμυρίου ηλεκτρικών συσκευών μηδενικών εκπομπών και οχημάτων κυψελών καυσίμου (FCVs) μέχρι το 2030.

Παρέχει επίσης πλεονεκτήματα κόστους και κλίμακας της Panasonic στην παραγωγή μπαταριών σε μια εποχή που η σύγχρονη τεχνολογία Amperex της Κίνας έχει αυξηθεί στα ίδια επίπεδα με τον μακροχρόνιο ηγέτη της βιομηχανίας στο πίσω μέρος της ταχέως αναπτυσσόμενης εγχώριας αγοράς.

Η Panasonic, ο αποκλειστικός προμηθευτής κυψελών μπαταριών για τα τρέχοντα μοντέλα παραγωγής της Tesla Inc θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη μεγάλη της εμπιστοσύνη στον κατασκευαστή των Η.Π.Α. των οποίων οι καθυστερήσεις στην παραγωγή είχαν προηγουμένως σταθμιστεί στα κέρδη της ιαπωνικής εταιρείας.

Η Panasonic πρόκειται να χάσει την αποκλειστικότητα της καθώς η Tesla σχεδιάζει να παράγει κυψέλες καυσίμου τοπικά σε ένα νέο εργοστάσιο αυτοκινήτων στη Σαγκάη, “πιθανότατα από αρκετές εταιρείες”, συμπεριλαμβανομένου του Panasonic, Elon Musk,

Το αναφερόμενο σχέδιο κοινής επιχείρησης αύξησε τις μετοχές της Panasonic κατά τουλάχιστον 4% σήμερα Δευτέρα, ενώ οι μετοχές της Toyota ήταν σχεδόν επίπεδες.

Σύμφωνα με την προγραμματισμένη κοινή επιχείρηση, η Panasonic θα μετατοπίσει το μεγαλύτερο μέρος του πρισματικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων που σχετίζονται με τις μπαταρίες στην Ιαπωνία και την Κίνα στην κοινοπραξία, ενώ εκείνες που παράγουν μπαταρίες για την Tesla θα παραμείνουν υπό την εταιρεία, σύμφωνα με την πηγή.

Η Panasonic κάνει ήδη πρισματικές μπαταρίες για την Toyota, ενώ για την Tesla παράγει κυλινδρικές μπαταρίες ενός τύπου παρόμοιου με εκείνους που χρησιμοποιούνται σε φορητούς υπολογιστές.

Δεν είναι ακόμα σαφές πώς η Panasonic θα προμηθεύει τις πρισματικές μπαταρίες της σε άλλους πελάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως οι Honda και Ford Motor.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο εταιρείες έχουν αναπτύξει από το 1996 στενούς επιχειρηματικούς και κατασκευαστικούς δεσμούς μέσω της δημιουργίας της κοινοπραξίας Primearth EV Energy Co., στην οποία η Toyota ελέγχει το 80,5% του μετοχικού της σχήματος. Μέσω αυτής παράγονται μπαταρίες ιόντων λιθίου, αλλά και συσσωρευτές ενέργειας νικελίου μετάλλου του υδριδίου.

Θυμίζουμε πως αυτή τη στιγμή η Panasonic είναι ο αποκλειστικός σύμμαχος της αμερικάνικης Tesla κατασκευάζοντας για λογαριασμό της στο γνωστό Gigafactory που βρίσκεται στη Νεβάδα των ΗΠΑ, όλες τις μπαταρίες που φιλοξενούνται στα Model 3, S και X.

 

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,687ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -