WEC 2014: Ο θρύλος συνεχίζεται…

- Advertisement -

Ένα νέο παγκόσμιο πρωτάθλημα αυτοκινήτων αναβίωσε το 2012 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) ύστερα από διακοπή 20 ετών. Στην ιστορία όμως η 9 του Ιούνη του 2011 θα μείνει ως μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην πρόσφατη ιστορία των αγώνων αντοχής.

AUTO - WEC & ELMS PRIZE GIVING 2013Εκείνη την ημέρα, στον αγώνα 24 Heures du Mans του 2011, ο Jean Todt και ο Jean – Claude Plassart, αντίστοιχα πρόεδροι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) και του Automobile Club de l’Ouest (ACO), ανακοίνωσε τη δημιουργία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Αντοχής της FIA. Τον Μάρτιο του 2012, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIA πραγματοποίησε την πρώτη κούρσα της στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 12 Ώρες του Sebring και ο μύθος ότι είναι αγώνες αντοχής επέστρεψε στην παγκόσμια σκηνή.

Prologue-Castellet-350Επανάσταση και στο WEC…

Δύο εποχές των μεγάλων αγώνων και το επόμενο στάδιο της επανάστασης FIA WEC πρόκειται να λάβει χώρα φέτος το 2014. Νέοι κανόνες για την LMP1 έχουν τεθεί σε ισχύ με μεγαλύτερη έμφαση στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθιστώντας το WEC και τον θρυλικό αγώνα 24 Heures du Mans τη σημαντικότερη μορφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο σήμερα.

Prologue-Castellet-8512Το 2014 σηματοδοτεί και την επιστροφή της Porsche στην κατηγορία LMP1 για να ανταγωνιστεί με την Audi και την Toyota για την απόλυτη διάκριση  και να γίνουν πρωταθλητές κόσμου αντοχής.

Prologue-Castelle-8596Χρειάστηκαν λιγότερο από 18 μήνες από τη σύλληψη μέχρι τη στέψη του πρώτου World Endurance Champions για την ACO και τη FIA  για να αποδείξει ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIA ήταν ο νικητής. Τώρα το επόμενο βήμα της επανάστασης θα πραγματοποιηθεί αυτή τη σεζόν ως το WEC FIA  να κινείται προς τα εμπρός – ο θρύλος συνεχίζεται …

Silverstone-Motorsport-DSC-0109.JPG_nΠρεμιέρα από την Βρετανία…

Για άλλη μια φορά το WEC FIA θα επισκεφθεί τέσσερις ηπείρους και το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα περιλαμβάνει οκτώ αγώνες. Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο το Σαββατοκύριακο του Πάσχα 19-20 Απριλίου, και οι νικητές των 6 ωρών του Silverstone θα πάρουν το ιδιαίτερο βραβείο του Royal Automobile Club Tourist Trophy.

Silverstone--5D3-9984_hdΘα υπάρξουν αγώνες των 6 ωρών στο Spa-Francorchamps, Interlagos, Circuit of the Americas, Fuji International Speedway, Shanghai International Circuit και το Μπαχρέιν International Circuit.

Prologue-ferarri-teamΦυσικά, το πετράδι στο στέμμα του WEC είναι η 24 Heures du Mans, η οποία θα γίνει  στις 14 -15 Ιουνίου. Οι διπλοί βαθμοί για το πρωτάθλημα υπογραμμίζει τη σημασία αυτού του αγώνα στο αγωνιστικό ημερολόγιο. Αυτός είναι ο αγώνας που κάθε οδηγός και η ομάδα θέλει να κερδίσει και το 24 Heures du Mans δεν είναι απλά μια εκδήλωση του μηχανοκίνητου αθλητισμού, είναι ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του κόσμου, ανάλογα παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

Prologue-Castellet-hdΠρόκειται για μια σειρά αγώνων με πολύωρες δοκιμασίες για οδηγούς και οχήματα, που διοργανώνονται σε πίστες σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής ( WEC) που μεταφέρει το πυρετό του Le Mans σε όλο τον κόσμο και φέρνει την πιο συναρπαστική δράση αγωνιστικής αντοχής σε μερικές από τις πιο σκληρές πίστες του κόσμου.

Prologue-Castellet-8648Η προηγμένη αεροδυναμική βοηθά τα αυτοκίνητα να επιτύχουν μέγιστες ταχύτητες 350 χλμ/ώρα, αλλά το πιο εκπληκτικό είναι ότι τα αυτοκίνητα υψηλής τεχνολογίας πρέπει να είναι αρκετά αξιόπιστα για να οδηγούνται στα όρια όσες ώρες διαρκεί ο αγώνας χωρίς στάση. Το WEC είναι η απόλυτη δοκιμασία ανθρώπου και μηχανής, ωθώντας τα όρια της ταχύτητας,  αντοχής και ικανότητας.

Prologue-Castellet-8569Ακόμη πιο αυξημένο είναι το ενδιαφέρων για τη φετινή χρονιά που ξεκινά από την Βρετανία στις 20 Απριλίου και μετά από 8 στάσεις σε όλο τον κόσμο θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου στη Βραζιλία. Το φετινό αγωνιστικό ημερολόγιο περιλαμβάνει τρεις αγώνες στην Ευρώπη, δυο στην Αμερική, δυο στην Ασία και ένα στην Μέση Ανατολή. Ανάμεσα στις στάσεις που θα κάνει περιλαμβάνει και το θρυλικό 24ώρο αγώνα του Le Mans. Όλοι οι άλλοι αγώνες θα είναι διάρκειας 6 ωρών και θα αποτελούν πραγματική δοκιμασία αντοχής για οδηγούς και αυτοκίνητα.

Prologue-Castellet-8562Το πρωτάθλημα περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες την LMP1 και LMP2 Prototype και την κατηγορία GTE που διαχωρίζεται στην GTE pro για ομάδες με επαγγελματίες οδηγούς και την GTE Am όπου συμμετέχουν ερασιτέχνες οδηγοί και μεικτά πληρώματα. Τα πρωταθλήματα που απονέμονται κάθε χρόνο από την FIA είναι έξι στο σύνολο. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών για την κατηγορία LMP1, και LMP2  και κατασκευαστών για τις δυο κατηγορίες, το παγκόσμιο κύπελλο για οδηγό στην κατηγορία GTE pro και GTE Am και έπαθλο για τον κατασκευαστή στις κατηγορίες GTE.

Prologue-Castellet-8322Η Audi θέλει να συνεχίσει την κυριαρχία της…

Η Audi είναι υπερήφανη για την ένδοξη ιστορία της στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, και θα είναι ακόμη μια χρονιά η πρωταγωνίστρια του θεσμού αλλά θα είναι και παρούσα στον αγώνα 24 Ωρών του Le Mans – τον πιο διάσημο και απαιτητικό αγώνα αντοχής του κόσμου – που η Audi έδειξε το πραγματικό πνεύμα της για ταχύτητα, αντοχή και τεχνολογική καινοτομία, κερδίζοντας 12 από τους τελευταίους 14 αγώνες.

Prologue-Castellet-850Η Audi επέκτεινε αυτή την επίδοση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής. Αυτοί οι αγώνες μεταφέρουν το πνεύμα του Le Mans σε όλο τον κόσμο και είναι η ιδανική πλατφόρμα για να αποδείξει η Audi την κυριαρχία της στους αγώνες αντοχής, κατακτώντας το πρωτάθλημα το 2013. Είναι ένα ρεκόρ που η Audi, με τη βοήθεια του Castrol EDGE με TITANIUM FST™, θα υπερασπιστεί σθεναρά κατά τη διάρκεια και της σεζόν του 2014 και στους οκτώ αγώνες.

Prologue-Castellet-350H γερμανική εταιρία έδωσε νέα στοιχεία για το αγωνιστικό της για το Le Mans. Η Audi χρησιμοποιεί μια αναβαθμισμένη έκδοση του R18 e-tron Quattro που νίκησε στο Le Mans για τη σεζόν WEC 2014. Αυτό το προηγμένο αγωνιστικό αυτοκίνητο χρησιμοποιεί δύο υβριδικά συστήματα για τη συλλογή ενέργειας που αλλιώς θα χανόταν, και τη χρησιμοποιεί για την ενίσχυση της απόδοσης. Το ένα αποθηκεύει ενέργεια που δημιουργείται κατά το φρενάρισμα.

Prologue-Castelle-8596Αυτή η ενέργεια μπορεί στη συνέχεια να αποσταλεί στους μπροστινούς τροχούς για ενίσχυση, μετατρέποντας το e-tron quattro σε τετρακίνητο υβριδικό αγωνιστικό με αυξημένη ισχύ και πρόσφυση. Το δεύτερο σύστημα ανακτά θερμική ενέργεια από τα καυσαέρια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία ενός ηλεκτροκίνητου υπερσυμπιεστή για την ενίσχυση της ισχύος. Με εξαντλητικούς αγώνες όπως το Le Mans, το R18 e-tron Quattro είναι ίσως το απόλυτο τεστ για το ισχυρότερο λιπαντικό κινητήρα της  Castrol. Στο κέντρο του R18 e-Tron βρίσκεται ο ντίζελ V6 TDI (σ.σ. άλλες εταιρίες όπως η Porsche χρησιμοποιούν βενζινοκινητήρες) διατηρώντας την ίδια επωνυμία και το πετρελαιοκίνητο γενετικό κώδικα…

Prologue-Castellet-8286Η Porsche επιστρέφει πετώντας το γάντι στην κυρίαρχη Audi…

Μετά από 16 χρόνια η Porsche επιστρέφει στις 24 Ώρες του Le Mans με την 919 Hybrid πετώντας το γάντι στην κυρίαρχη Audi! Πρόκειται για το πιο πολύπλοκο αγωνιστικό που έχουν δημιουργήσει ποτέ, λένε οι μηχανικοί της Porsche. Κι αυτό γιατί η 919 μετέχει στην κατηγορία LMP1 του θρυλικού 24Ωρου όπου το βασικό συστατικό αφορά στο υβριδικό σύστημα και στην ανάκτηση της ενέργειας. Συγκεκριμένα, η απόδοση του υβριδικού συστήματος είναι καταλυτική μετά τους αυστηρότερους κανονισμούς σχετικά με την κατανάλωση καύσιμου και το αγωνιστικό οφείλει να είναι ανταγωνιστικό αν θέλει να σπάσει το κατεστημένο της Audi.

Το σύστημα απαρτίζεται από δίλιτρο τούρμπο κινητήρα που κινεί τους πίσω τροχούς ενώ για τους εμπρός φροντίζει το σύστημα ανάκτησης ενέργειας. Βάσει προδιαγραφών το μήκος της 919 Hybrid φτάνει τα 4,65 μέτρα, ενώ το ύψος της δεν ξεπερνά τα 1,05 μέτρα για να είναι εξαιρετικά χαμηλή και αεροδυναμική για να μπορεί να προσαρμοστεί στην πίστα που διεξάγεται ο εκάστοτε αγώνας. Για αυτούς που γίνονται και νύχτα, όπως οι 24 Ώρες του LeMans, υπάρχουν χαρακτηριστικοί προβολείς που αποτελούνται ο καθένας από 4 στοιχεία LED.

Silverstone--5D3-0167_hd

Με την TS040 θα αγωνίζεται η Toyota…

Μετά από 2 χρόνια ευδόκιμης παρουσίας του TS 030 Hybrid στις πίστες, ήρθε η ώρα της αντικατάστασής του από το TS 040 Hybrid που θα δούμε στις 20 Απριλίου αντιμέτωπο για πρώτη φορά με τα αντίπαλα αγωνιστικά των Audi και Porsche στην Βρετανία. Το TS 040 έχει σχεδιασθεί, εξελιχθεί και κατασκευαστεί από την Toyota Motorsport στην Κολονία (σ.σ. σε παρόμοια υβριδική πλατφόρμα με υπερπυκνωτή αναμένεται να βασιστεί και ένα σπορ μοντέλο που θα συμπαράγεται με την BMW).

Το νέο TS 040 θα αποδίδει περίπου 1.000 άλογα. Συγκεκριμένα, τα 520 προέρχονται από τον ατμοσφαιρικό V8 βενζινοκινητήρα των 3,7 lt και τα υπόλοιπα 480 εμφανίζονται ως boost από το υβριδικό σύστημα το οποίο απαρτίζεται από δύο ηλεκτροκινητήρες / γεννήτριες, μία μονάδα inverter (μετασχηματιστής) της Aisin στον εμπρός άξονα ενώ πίσω υπάρχει η μονάδα της Denso.

Silverstone-MotorsportΚατά την επιβράδυνση η ανακτώμενη ενέργεια από τις γεννήτριες (οι ηλεκτροκινητήρες με ανάστροφη λειτουργία) μεταφέρεται στον υπερπυκνωτή NISSHINBO -όπως τον αναφέρει χαρακτηριστικά η Toyota- ενώ κατά την επιτάχυνση ο ηλεκτροκινητήρας -που παύει να λειτουργεί ως γεννήτρια- προσφέρει έξτρα ώθηση έως 480 ίππους.

Σε σχέση με το TS030, το νέο τετρακίνητο αγωνιστικό της Toyota (υπάρχει ηλεκτροκινητήρας και στον πίσω άξονα) εμφανίζει 25% μεγαλύτερη οικονομία καύσιμου ενώ όπως προβλέπεται από τους νέους κανονισμούς υπάρχουν αλλαγές στην αεροδυναμική και στην γεωμετρία του αυτοκινήτου (-100 mm σε πλάτος) ενώ τα ελαστικά είναι 50 mm στενότερα.

Silverstone-0060_hd2014 FIA World Endurance Championship

20 Απριλίου:   6ώρες του Silverstone (GB)
3 Μαΐου:   6ώρες του Spa-Francorchamps (Bel)
14 Ιουνίου:   24ώρες του Le Mans (Fra)
20 Σεπτεμβρίου:   6ώρες του Circuit of the Americas (USA)
12 Οκτωβρίου:   6ώρες του Fuji (Jpn)
2 Nοεμβρίου:   6ώρες του Shanghai (Chi)
15 Νοεμβρίου:   6ώρες του Bahrain
30 Νοεμβριου:   6ώρες του Sao Paulo (Bra)

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,868ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -