WRC 2014: Οριστικά εκτός το Ράλι Ακρόπολις

- Advertisement -

Δυστυχώς οι αρχικοί φόβοι επιβεβαιώθηκαν και το Ράλι Ακρόπολις έχασε τη θέση του στο καλεντάρι του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι το 2014. Η ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής.

 

Από το Ντουμπρόβνικ ήρθαν τα άσχημα νέα που δυστυχώς περιμέναμε με την επικύρωση του προγράμματος του WRC από τη Διεθνή Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (FIA).

Ακόμα και κατά τις μέρες της διεξαγωγής του αγώνα κυκλοφορούσαν φήμες πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να κρατήσει τη θέση σε ένα πρόγραμμα με μόλις 13 αγώνες και μεγάλες αγορές όπως η Ρωσία και η Κίνα να ζητούν επιτακτικά να φιλοξενήσουν ένα ράλι.  Ο πρόεδρος της FIA, Ζαν Τοντ βρέθηκε στο Λουτράκι τον περασμένο Ιούνιο για να παρακολουθήσει τον αγώνα. Άλλωστε και ο ίδιος προέρχεται από το μαγικό κόσμο των ράλι. Έφυγε ικανοποιημένος από το πλάνο που είχαν εκπονήσει οι διοργανωτές.

Acropolis_1Ωστόσο η εύθραυστη ελληνική οικονομία και η αβεβαιότητα που υπάρχει για το αύριο νίκησαν τα σχέδια για την επιστροφή της υπερειδικής στο ΟΑΚΑ, ενώ οι εκπρόσωποι της Πολιτείας πέρα από την παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην εκκίνηση στο Ζάππειο έλαμψαν και φέτος δια της απουσίας τους.

Τη θέση του Ράλι Ακρόπολις, ενός εκ των αγώνων που συμπεριλήφθηκε στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1973, δεν πήρε ούτε η Ρωσία, ούτε η Κίνα, αλλά η Πολωνία! Μολονότι ίσως φαίνεται περίεργο να χάνει τη θέση του ένας παραδοσιακός αγώνας από ένα ράλι δίχως ιστορία, όμως οι Πολωνοί μόλις την προηγούμενη εβδομάδα φιλοξένησαν έναν εκπληκτικό αγώνα με χιλιάδες θεατές στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ράλι (ERC).

Η πολωνική κυβέρνηση ήταν παρούσα και ο Ρόμπερτ Κουμπίτσα έτρεξε στην πατρίδα του για να βοηθήσει το σκοπό και φυσικά γνώρισε την αποθέωση. Ο πολωνικός αγώνας θα διεξαχθεί στις 29 Ιουνίου.

Ευχή όλων είναι να επιστρέψει το Ράλι Ακρόπολις στο καλεντάρι το 2015 κι ας γιορταστεί έστω και με καθυστέρηση 12 μηνών η 60η επέτειος του αγώνα. Άλλωστε και το 2010 που το περίφημο rotation της FIA άφησε εκτός και πάλι τον ελληνικό αγώνα, το Ράλι Ακρόπολις επέστρεψε θριαμβευτικά. Και για να…. αισθανθούμε καλύτερα και το λατρεμένο από ομάδες, οδηγούς και ΜΜΕ Ράλι Ζηλανδίας έχασε τη θέση του το 2014, αφού οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να αποσύρουν την αίτηση συμμετοχής για οικονομικούς λόγους.

Acropolis_2Η ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής:

“Εκτός Πρωταθλήματος 2014 θα βρίσκεται το Ράλι Ακρόπολις, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του σχετικού ημερολογίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (FIA), λίγο νωρίτερα.

Με τη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού στο Ντουμπρόβνικ και την έγκριση του προτεινόμενου από την Επιτροπή Ράλι και την εταιρεία που διαχειρίζεται την προώθηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι (Red Bull Media House) ημερολογίου, επισφραγίστηκε η έντονη φημολογία του τελευταίου διαστήματος, που ήθελε το Ράλι Ακρόπολις εκτός Πρωταθλήματος το επόμενο έτος.

Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια, ωστόσο, είχαν γίνει ορατά ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού, περίοδος κατά την οποία η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα προχώρησε σε κάθε δυνατή ενέργεια για να διασφαλίσει τη θέση του Ράλι Ακρόπολις στο αγωνιστικό ημερολόγιο. Οι ανησυχίες τόσο της FIA όσο και του promoter του θεσμού σχετίζονταν με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και με το κατά πόσο το Ράλι Ακρόπολις θα πληροί τις ολοένα και υψηλότερες οικονομικές απαιτήσεις ενός αγώνα του WRC. Τόσο η Οργανωτική Επιτροπή όσο και η Κυβέρνηση της χώρας, που ήδη από τον αγώνα του 2013 στάθηκε έμπρακτα δίπλα στο Ράλι Ακρόπολις, εγγυήθηκαν για την άρτια, αναφορικά και με τις οικονομικές απαιτήσεις, διεξαγωγή του. Παρ’ όλα αυτά, ούτε οι εγγυήσεις ούτε το πλάνο του αγώνα, που, έχοντας ως δεδομένο τον εορτασμό των 60 ετών του Ράλι Ακρόπολις, περιλάμβανε πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, υπερειδική διαδρομή στο ΟΑΚΑ καθώς και επέκταση των αγωνιστικών χιλιομέτρων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αποδείχτηκαν αρκετά ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που το Ράλι Ακρόπολις μένει εκτός ημερολογίου WRC, καθώς το 1974 δε διοργανώθηκε λόγω ενεργειακής κρίσης, ενώ το 2010 περέμεινε εκτός θεσμού, καθώς η FIA εκείνη την περίοδο “δοκίμαζε” την κυλιόμενη εναλλαγή χωρών στο Πρωτάθλημα.

Σε κάθε περίπτωση, και με πλήρη επίγνωση του αρνητικού αντίκτυπου αυτής της εξέλιξης, η Οργανωτική Επιτροπή του Ράλι Ακρόπολις θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την επαναφορά του στο ημερολόγιο του 2015, ενδεχομένως και εκμεταλλευόμενη τον ένα χρόνο απουσίας, ώστε το Ράλι Ακρόπολις να επιστρέψει με νέα στοιχεία που θα τονώσουν το χαρακτήρα του.

Το ημερολόγιο του Πρωταθλήματος για το 2014 περιλαμβάνει και πάλι 13 αγώνες, με μοναδική αλλαγή, συγκριτικά με του 2013, την είσοδο της Πολωνίας στη θέση του Ράλι Ακρόπολις. Αναλυτικά οι αγώνες είναι οι εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ 2014

1 Ράλι Μόντε Κάρλο 17-19 Ιανουαρίου

2 Ράλι Σουηδίας 7-9 Φεβρουαρίου

3 Ράλι Μεξικού 7-9 Μαρτίου

4 Ράλι Πορτογαλίας 4-6 Απριλίου

5 Ράλι Αργεντινής 9-11 Μαίου

6 Ράλι Πολωνίας 30 Μαϊου – 1 Ιουνίου

7 Ράλι Ιταλίας 27-29 Ιουνίου

8 Ράλι Φινλανδίας 1-3 Αυγούστου

9 Ράλι Γερμανίας 22-24 Αυγούστου

10 Ράλι Αυστραλίας 12 – 14 Σεπτεμβρίου

11 Ράλι Γαλλίας 3-5 Οκτωβρίου

12 Ράλι Ισπανίας 24-26 Οκτωβρίου

13 Ράλι Μ. Βρετανίας 14-16 Νοεμβρίου

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,912ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -