
Εδώ και μέρες οι ουρανοί άνοιξαν και οι ειδικές διαδρομές του Ράλι Πορτογαλίας έγιναν ένα απέραντο ποτάμι από την έντονη βροχόπτωση. Γέμισαν λάσπη κάνοντας τη ζωή των πληρωμάτων κάπως πιο δύσκολη κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Μέσα στο πρόγραμμα όμως είναι και αυτό. Άλλωστε ο αγώνας Ράλι πρέπει να τα έχει όλα αυτά ώστε να γίνεται ακόμη πιο συναρπαστικός και ενδιαφέρων.
Άνθρωποι και μηχανές κόντρα σε αυτές τις συνθήκες ολοκλήρωσαν την άκρως επεισοδιακή πρώτη μέρα του Ράλι Πορτογαλίας, 4ου αγώνα του φετινού WRC. Ο Mikko Hirvonen της M-Sport με το τέλος της μέρας είναι επικεφαλής με διαφορά 6,5 δευτερολέπτων από τον περσινό πρωταθλητή Γάλλο Sebastien Ogier της Volkswagen, και τον Jari Matti Latvala εκτός αγώνα έπειτα από έξοδο και τουμπάρισμα του VW Polo WRC.
Εκτός αγώνα και οι Robert Kubica και Elfyn Evans και αυτοί από έξοδο.
Το πρώτο πέρασματων τριών επαναλαμβανόμενων ειδικών διαδρομών της ημέρας είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι πολλά σημεία των ειδικών είχαν ακόμα λάσπη από τη βροχή των τελευταίων ημερών, ενώ άλλα προσέφεραν πρόσφυση με στεγνά χώματα.
Πιθανώς εκμεταλλευόμενος τις παραπάνω συνθήκες και την ευνοϊκή του θέση εκκίνησης στις ειδικές, σημειώνοντας δύο ταχύτερους χρόνους ο ισπανός Dani Sordo εξασφάλισε την πρώτη νίκη της Hyundai σε ειδική και ανέβηκε στην κορυφή της γενικής κατάταξης.
Στην αμέσως επόμενη ειδική όμως, με το όνομα Almodovar, οι Latvala και Ogier σημείωσαν τους δύο πρώτους χρόνους -με τον πρώτο να είναι 7,1 δευτ. ταχύτερος του Γάλλου στην ειδική 26,48 χλμ.- με αποτέλεσμα στο μεσημβρινό Service ο Ogier να ηγείται με διαφορά 0,4 δευτ. του Φινλανδού.
Ο Ogier, πάντως, δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την αίσθηση και ρύθμιση του Polo WRC και ότι ίσως αυτό οφείλεται στο ότι φέρει δύο εφεδρικούς τροχούς, αντί ενός, που είναι «απόφαση της ομάδας» όπως είπε ο πρωταθλητής. Στο μεταξύ, την πρώτη εξάδα (Hirvonen, Tanak, Sordo, Ostberg) χώριζαν μόλις 9 δευτερόλεπτα.
Όπως προαναφέραμε ο Robert Kubica εγκατέλειψε τον αγώνα μετά από ατύχημα που ανάγκασε τους αγωνοδίκες να διακόψουν την τελευταία πρωινή ειδική που άφησε -τον ίδιο χωρίς προβλήματα αλλά- το Ford Fiesta WRC στο κέντρο του στενού δρόμου. Ο Πολωνός χτύπησε ένα δέντρο και ξήλωσε έναν τροχό. Στην ίδια ειδική είχε σφοδρό ατύχημα, αλλά επίσης χωρίς σοβαρές συνέπειες, και ο Elfyn Evans της M-Sport.
Ο Latvala εκτός μάχης…
Για τον Φινλανδό το Ράλι Πορτογαλίας ήταν συνήθως εξαιρετικά ατυχές, συμπεριλαμβανομένου και του 2009 που είχε το σφοδρότερο ατύχημα της καριέρας του, και το φετινό δεν ήταν η εξαίρεση. Ο Latvala ξεκίνησε το απογευματινό loop και την 5η ειδική με στόχο να καλύψει την ισχνή διαφορά από τον Ogier – και τα κατάφερνε: ήταν 1,3 δευτ. ταχύτερος του Γάλλου, μέχρι που βγήκε από το δρόμο περίπου στο μέσον των 21,8 χλμ. της ειδικής.
Ο Φινλανδός φέρεται να ανοίχτηκε πολύ σε μια στροφή, να χτύπησε το Volkswagen Polo WRC σε ένα βράχο και το αυτοκίνητο ανατράπηκε. Ο ίδιος και ο συνοδηγός του, Miikka Anttila είναι καλά στην υγεία τους, αλλά η φετινή τους προσπάθεια στην Πορτογαλία έληξε εκεί.
Ο Ogier συνέχισε, κέρδισε την ειδική και διεύρυνε το προβάδισμά του στα 5,0 δευτ. από τον Mikko Hirvonen, ο οποίος διαπίστωνε ότι η επιλογή των μαλακών ελαστικών ήταν μάλλον ατυχής, καθώς στην 5η ειδική τα χώματα ήταν στεγνά και τραχιά και επέφεραν σημαντική φθορά στη μαλακή γόμα.
Αντίθετα, ο Ogier, καθώς και οι Ostberg και Meeke της Citroen, είχαν επιλέξει την πιο ανθεκτική σκληρή γόμα. Μάλιστα, ο Meeke είπε στο τέλος της ειδικής ότι «η πρόσφυση είναι απίστευτη στο δεύτερο πέρασμα». Ο Hirvonen, αντίθετα, δήλωσε ότι «έχω τα μαλακά ελαστικά και είναι λίγο πιο στεγνά από όσο περίμενα, θα δούμε πως θα βγάλω αυτό το απόγευμα».
Για καλή του τύχη, του Mikko, η κατάσταση άλλαξε στην αμέσως επόμενη ειδική. Η επιφάνεια ήταν πιο βρεγμένη και ολισθηρή και ο Φινλανδός έγραψε τον δεύτερο χρόνο, μόλις μισό δευτερόλεπτο πίσω από τον Thierry Neuville, ο οποίος επίσης κέρδισε ειδική για λογαριασμό της Hyundai, αλλά -κυρίως- 2,6 δευτ. μπροστά από τον Ogier και τους Tanak και Sordo ανάμεσά τους.
Μετά την 6η ειδική ο Hirvonen είχε πλησιάσει τον Ogier στα 2,4 δευτ. στην κορυφή της γενικής, αλλά στην αμέσως επόμενη -στο δεύτερο πέρασμα της Almodovar- και τελευταία της ημέρας έμελλε να πετύχει έναν εντυπωσιακό πρώτο χρόνο και να πάρει το προβάδισμα στη γενική.
Ο Φινλανδός της M-Sport έφτασε τον τερματισμό της ειδικής με πλήρως φθαρμένα ελαστικά, αλλά με χρόνο 8,9 δευτ. ταχύτερο του Sebastien Ogier. Αυτό τον έστειλε για τη διανυκτέρευση επικεφαλής του αγώνα, με διαφορά 3,7 δευτ. από τον Ott Tanak και 6,5 δευτ. από τον Ogier.
Οι Ostberg και Sordo βρίσκονται λίγο πιο μακριά, στην 4η και 5η θέση, αλλά ο Kris Meeke δεν τους ακολουθεί καθώς -με τρόπο αντίστοιχο του Evans, στο πρώτο πέρασμα- εγκατέλειψε σε αυτή την ειδική έπειτα από ατύχημα που μάλλον οφειλόταν σε λάθος στις σημειώσεις.
Στο Service Park, ένας Hirvonen από τα παλιά είπε: «Όλα μας πήγαν καλά σήμερα και πάει καιρός από τότε που ηγούμασταν σε αγώνα. Η πρόσφυση άλλαζε διαρκώς και κάναμε καλή επιλογή ελαστικών, αν και δεν ήμουν τόσο πεπεισμένος ότι θα δούλευε τόσο καλά. Ορισμένες φορές είναι έτσι. Θα έχουμε μια καλή μάχη τη δεύτερη μέρα και μπορούμε να παραμείνουμε επικεφαλής».
Γράφει ιστορία η Ford…
Η Ford γράφει ιστορία στο ράλι της Πορτογαλίας, καθώς τα μισά από τα πληρώματα που συμμετέχουν είναι με Ford Fiesta. Για την ακρίβεια το 49% των συμμετεχόντων οδηγούν Fiesta. Ένα μοναδικό ρεκόρ με πληρώματα από 22 χώρες.
Από αυτά, τα 6 είναι Fiesta WRC, 5 Fiesta RRC, 2 Fiesta S 2000, 14 Fiesta R5 και 15 Fiesta R2. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι 1.000 αγωνιστικά Focus και Fiesta «τρέχουν» στις τέσσερις γωνίες της γης. Αναμφίβολα μια μεγάλη εμπορική επιτυχία της M-Sport του Μάλκολμ Γουϊλσον που καρπούται στο μάξιμουμ την «αδράνεια» των άλλων ομάδων.
Και αυτό διότι η Volkswagen έχει πάγια τακτική να «πουλά» σε ιδιώτες, η Citroen προσφέρει μερικά μόνο αγωνιστικά σε ομάδες και η Hyundai είναι πολύ «νέα» στο παιχνίδι του WRC, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα αρχίσει να διαθέτει i20WRC σε ομάδες ή ιδιώτες στο τέλος του χρόνου.
Στην WRC 2 στην πρωτοπορία βρίσκεται ο Φινλανδός J. Ketomaa ακολουθούμενος από τον εσθονό K. Kruuda ενώ την τριάδα συμπληρώνει ο Σουηδός P. Tidemand.
Στην WRC3 και το JWRC στο οποίο λαμβάνει μέρος και ο συμπατριώτης μας Πανίκος Πολυκάρπου προηγείται ο Μ. Koci με δεύτερο τον J. Cerny ενώ στην τρίτη θέση της κατηγορίας βρίσκεται ο S. Campedeli.
Με την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας ο Πολυκάρπου βρίσκεται στην 49η θέση γενικής.
Ο αγώνας συνεχίζεται αύριο με την δεύτερη μέρα που περιλαμβάνει άλλες 6 ειδικές διαδρομές (τρείς επαναλαμβανόμενες)
ΡΑΛΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ 2014
ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ (Μετά την 1η μέρα)
1 Mikko Hirvonen / Jarmo Lehtinen (Ford Fiesta WRC) 1:25:05.6
2 Ott Tanak / Raigo Molder (Ford Fiesta WRC) +3.7
3 Sebastien Ogier / Julien Ingrassia (VW Polo WRC) +6.5
4 Mads Ostberg / Jonas Andersson (Citroen DS3 WRC) +25.6
5 Dani Sordo/ Marc Martin (Hyundai i20 WRC) +25.7
6 Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +42.0
7 Ηenning Solberg / Ilka Minor (Ford Fiesta WRC) +1:42.3
8 Juho Hanninen/ Tomi Tuominen (Hyundai i20 WRC) +1:58.2
9 Andreas Mikkelsen / Mikko Markkula (VW Polo WRC) +2:16.2
10 Martin Prokop (Ford Fiesta WRC) +2:59.2